Thiwul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Thiwul
Tiwul.JPG
Thiwul
Informasi
Asal Indonésia
Dhaérah Jawa
Penyajian lan bahan
Bahan Gaplek utawa ketéla pohung

Thiwul ya iku panganan pokok kanthi bahan glepung gaplèk biyasa kanggo ngganti sega beras[1]. Cara mangan racaké bisa karo uyah, parutan klapa bisa uga gula. Ing lingkungan sing ndunungi Wonogiri, Gunung Kidul lan Pacitan lan asring nggunakaké thiwul kanggo panganan sadina-dina ing jaman biyèn.

Thiwul kang asalé saka gaplèk iku duwé akèh banget kandhutan kaloriné, nanging isih luwih sithik tinimbang beras. Thiwul uga bisa ngganti anané beras nalika usum paceklik. Thiwul dipercaya bisa nyegah lara mag, weteng keroncongan, lan sapanungalé. Thiwul uga digunakaké dadi panganan pokok sajeroning mangsa perang Indonésia nglawan penjajah Jepang. tata cara gawé tiwul ya iku sala pohung kang dioncéki banjur dipepe ngasi garing. ana ing désa-désa pohung mau diarani gaplek. banjur supaya dadi glepung padha ditutu kanthi cara tradisional. Yèn tata cara ngolahé ya iku glepung mau diinteri nganggo tampah bajur didang.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](diundhuh 10 Juni 2011)