Thiwul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Thiwul
18. Thiwul 3.jpg
Thiwul
Panggonan asalIndonésia
Tlatah utawa prajaJawa
Woworan pokokGaplek utawa pohung
Buku masakan: Thiwul  Médhia: Thiwul

Thiwul ya iku panganan pokok kanthi bahan glepung gaplèk biyasa kanggo ngganti sega beras[1]. Cara mangan racaké bisa karo uyah, parutan klapa bisa uga gula. Ing lingkungan sing dumunung Wanagiri, Gunungkidul lan Pacitan lan asring nggunakaké thiwul kanggo panganan sadina-dina ing jaman biyèn.

Thiwul kang asalé saka gaplèk iku duwé akèh banget kandhutan kaloriné, nanging isih luwih sithik tinimbang beras. Thiwul uga bisa kanggo ganti anané beras nalika usum paceklik. Thiwul pinitaya bisa nyegah lara mag, weteng keroncongan, lan sapanungalané. Thiwul uga digunakaké dadi panganan pokok ing sajeroning mangsa perang Indonésia nglawan penjajah Jepang. tata cara gawé thiwul ya iku sala pohung kang dioncéki banjur dipépé ngnti garing. Ana ing désa-désa pohung mau diarani gaplèk, banjur supaya dadi glepung padha ditutu kanthi cara tradhisional. Yèn tata cara ngolahé yaiku glepung mau diinteri nganggo tampah banjur didang.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. [1](diundhuh 10 Juni 2011)