Glepung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Glepung

Glepung iku partikel padhet sing awangun butiran alus utawa alus banget gumantung panganggoné. Lumrahé digunakaké kanggo kaperlon panalitèn, rumah tangga, lan bahan baku indhustri. Glepung asalé bisa saka bahan nabati, contoné glepung gandum, gandum, tapioka, téla jéndal, maizena, jagung utawa saka kéwan contoné glepung balung lan glepung iwak.

Jinis glepung[besut | besut sumber]

  • Glepung gandum - iku glepung/bubuk alus sing asalé saka wiji gandum lan digunakaké minangka bahan dhasar gawé kué, mi, roti, lan pasta. Tembung terigu sajeroning basa Indonésia diserep saka basa Portugis trigo sing tegesé gandum. Glepung gandum roti ngandhut protèin sajeroning wangun gluten, sing duwé peran sajeroning nemtokaké kakenyelan panganan sing kagawé saka bahan glepung gandum.
  • Kanji, saka téla jéndal
  • Maizena (jagung), saka wiji jagung
  • Hunkue, campuran sapérangan glepung kanggo gawé kué empuk teles
  • Beras, glepung ingkang kadamal saka beras jawa ingkang dipungiling alus.
  • Ketan, glepung ingkang kadamel saka beras ketan ingkang dipungiling alus.
  • Panir, campuran glepung kanggo nggorèng, komposisi mliginé ya iku glepung gandum.