Tapioka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tepung tapioka

Tapioka ( /ˌtæpiˈkə/ ; Portuguese: [tapiˈɔkɐ] ) yaiku pati sing diekstrak saka oyot panyimpenan tanduran singkong ( Manihot esculenta, uga dikenal minangka manioc), sawijining spesies sing asale saka wilayah lor lan wilayah tengah-kulon Brasil, [1] nanging panggunaane saiki nyebar saindenging Amerika Selatan . Tanduran iki digawa wong Portegis menyang India Kulon, Afrika lan Asia . Iki minangka semak perennial sing diadaptasi kanggo kahanan panas ing dataran rendah tropis. Singkong luwih apik ing lemah sing ora apik tinimbang tanduran panganan liyane.

Sanajan tapioka minangka panganan pokok kanggo jutaan wong ing negara-negara tropis, mung ngemot nilai panganan karbohidrat, lan protein, vitamin lan mineral kurang . Ing negara liya, digunakake minangka agen penebalan ing macem-macem panganan sing diproduksi.

Etimologi lan asal usul[besut | besut sumber]

ROOT singkong

Tapioca asale saka tembung tipi'óka, jenenge ing basa Tupí sing diucapake dening warga pribumi nalika Portugis pisanan teka ing Wilayah Timur Laut Brasil udakara taun 1500. [2] Tembung Tupí iki diterjemahake minangka 'endhepan' utawa 'koagulan' lan nuduhake endhepan pati kaya curd sing dipikolehi ing proses ekstraksi.

Tongkat tapioca berwarna, tembus
Kripik tapioka pedhes lan ora pedhes
Manggang Casabe ing toko roti cilik
Teh gelembung rasa talaro nganggo mutiara tapioka
Masakan singkong masak saka Kerala, India
Pangatusan keripik singkong ing Kongo

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Olsen, KM; Schaal, BA (1999). "Evidence on the origin of cassava: phylogeography of Manihot esculenta". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 96 (10): 5586–91. Bibcode:1999PNAS...96.5586O. doi:10.1073/pnas.96.10.5586. PMC 21904. PMID 10318928.
  2. "Merriam-Webster's Online Dictionary – tapioca". Dibukak ing 2007-02-19.