Kecombrang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kecombrang
Amomum magnificum (1832).jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Génus: Etlingera
Spésies: E. elatior
Jeneng binomial
Etlingera elatior
(Jack) R.M. Smith
Sinonim
  • Alpinia elatior Jack (1822)
  • Nicolaia speciosa (Blume) Horan. (1862)
  • Phaeomeria speciosa (Blume) Merrill (1922)

Kecombrang (Etlingera elatior) yaiku siji tanduran rempah lan minangka tanduran taunan kanthi wujud terna kang kembang, woh, lan wijine bisa dimanfaatake dadi bahan sayuran. Jeneng liyané yaiku kincung (Medan), kincuang lan sambuang (Minangkabau) sarta siantan (Malaya). Wong Thai nyebute kanthi jeneng kaalaa.[1]

Manfaat[besut | besut sumber]

kembang kecombrang wis misuwur dadi salah siji bahan masakan. Nanging saliyané dadi bahan masakan, kecombrang uga duwé manfaat liyané antarané kembang kecombrang duwé khasiat kanggo ngilangake ambu kang ora sedhep ing awak,nambah produksi asi lan ngresikake getih. manfaat iki amarga sajeroning kembang kecombrang ngandhut zat zat yaiku saponin, flavonida lan polifenol saéngga krcombrang bisa didadeake deodoran alami. saliyané iku kecombrang uga ngandhut vitamin, mineral, lan antioksidan. pérangan godhonge kandhutan antioksidane luwih akèh tinimbang pérangan kembang lan oyote.

Morfologi[besut | besut sumber]

Tanduran kecombrang duwé oyot serabut lan wernane kuning peteng. pange duwé wujud gilik kang gedhé ing bonggole urip jejeg lan cacahé akèh. pange urip temempel ing rimpange kabg ana sajeroning lemah. rimpang tuwuhan kecombrang gedhé lan wernane krem semu jambon. tuwuhan kecombrang duwé kembang kanthj wujud sajeroning karangan kang benuke wujud gasing kabthi gagang kang dawa. nalika mekar duwé warna ababg semu jambon kang apik.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]