Zingiberaceae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Zingiberaceae
Tropical plant hilo5.jpg
Kecombrang (Etlingera elatior)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Unranked: Monocots
Unranked: Commelinids
Ordho: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Martinov[1]
Type genus
Zingiber
Boehm.

Suku temu-temuan utawa Zingiberaceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Zingiberales, klad commelinids (core monocots).

Zingiberaceae wujud familia gedhé dhéwé saka ordho Zingiberales, kanthi prakiran 50 génus lan punjul 1000 spésies. Zingiberaceae asring diarani temu-temuan ing Indonésia lan tuwuhan jinis iki akèh tinemu ing laladan tropis, mligi ing kawasan Asia Kidul-wétan.

Temu-temuan dibédakaké dhedhasar anané labellum, kang kawangun akibat fusi 2 benang sari kang steril, lan anané lenga esensial ing njero jaringané. Temu-temuan biyasa kanggo tuwuhan hias, bumbu masakan, lan obat tradhisional.[2]. Masarakat Cina jaman biyèn migunakaké rimpang saka temu-temuan iki minangka obat gangguan pancernan, hepatitis, lara kuning, diabetes, arterosklerosis, lan infèksi bakteri.[3]

Marga (génus) anggota[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2009). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III" (PDF). Botanical Journal of the Linnean Society 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x. Dijupuk 2013-07-06. 
  2. en Montoso Gardens. 2007. Zingiberaceae (ginger family) diaksès tanggal 18 Jul 2010.
  3. Itokawa H, Shi Q, Akiyama T, Morris-Natschke SL, Lee K. 2008. Recent advances in the investigation of curcuminoids. Chinese Med 3:11.