Zingiberaceae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zingiberaceae
Tropical plant hilo5.jpg
Kecombrang (Etlingera elatior)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Unranked: Monocots
Unranked: Commelinids
Ordho: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Martinov[1]
Type genus
Zingiber
Boehm.

Suku temu-temuan utawa Zingiberaceae iku salah siji suku anggota tetanduran ngembang. Miturut sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Zingiberales, klad commelinids (core monocots).

Zingiberaceae arupa familia gedhé dhéwé saka ordo Zingiberales, kanthi prakiran 50 génus lan punjul 1000 spésies. Zingiberaceae asring diarani temu-temuan ing Indonésia lan tanduran jinis iki akèh tinemu ing laladan tropis, mliginé ing kawasan Asia Kidul-wétan.

Temu-temuan dibédakaké adhedhasar anané labellum, sing kawangun akibat fusi 2 benang sari sing steril, lan anané lenga esensial ing njero jaringané. Temu-temuan biyasa kanggo tanduran hias, bumbu masakan, lan obat tradhisional.[2]. Masarakat Cina jaman biyèn migunakaké rimpang saka temu-temuan iki minangka obat gangguan pancernan, hepatitis, lara kuning, diabetes, arterosklerosis, lan infèksi bakteri.[3]

Marga (génus) anggota[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2009). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III" (PDF). Botanical Journal of the Linnean Society 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x. Dijupuk 2013-07-06. 
  2. ^ en Montoso Gardens. 2007. Zingiberaceae (ginger family) diaksès tanggal 18 Jul 2010.
  3. ^ Itokawa H, Shi Q, Akiyama T, Morris-Natschke SL, Lee K. 2008. Recent advances in the investigation of curcuminoids. Chinese Med 3:11.