Kapulaga

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kapulaga
Kapulaga (Amomum compactum)
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Zingiberales
Kulawarga: Zingiberaceae
Marga: Amomum
Jinis: A. compactum,
Jeneng binomial
Amomum compactum
Soland. ex Maton (1811)
Sinonim
  • Amomum cardamomum auct., non L (1753)
  • A. kepulaga Sprague & Burkill (1929)

Kapulaga, ing basa latin jenengé Amamun campactum soland, ya iku salah sawijining rempah kanggo bumbu pawon.[1] Rempah iki rasané rada pait, nanging bisa mènèhi rasa anget ing awak.[1] Kapulaga uga bisa kanggo obat.[1] Kapulaga nduwèni ambu sedhep mula wong Inggris njenengaké kapulaga minangka grains of paradise.[1] Ambu sedhep iki asalé saka kandungan minyak atsiri.[1] Minyak atsiri nduwèni lima zat utama, ya iku:

  1. borneol , ambunè kaya kamper,[1]
  2. alfa-terpinilasetat sing wanginé kaya ambuné jeruk pettigrain,[1]
  3. limonen sing wanginé kaya ambuné jeruk keprok ,[1]
  4. alfa terpinen sing wanginé kaya ambuné jeruk sitrun,[1]
  5. cineol sing sedhep rada pedheslan anget kaya minyak kayu putih.[1]

Penyakit sing bisa diobati nganggo Kapulaga[besut | besut sumber]

  1. Kejang weteng, rematik: kabeh perangan ing tanduran iki, kalebu oyodé, digodhog kurang luwih seprapat jam, banjur disaring, lan diombé.[1]
  2. Demam: wit kapulaga digodhog kurang luwih seprapat jam, banjur disaring, lan diombé.[1]
  3. Batuk: who kapulaga dipamah.[1]
  4. supaya ora mual : woh kapulaga digodhog lan dipangan.[1]
  5. weteng kembung: 5 woh kapulaga dikumbah, 5 iris jahé dikumbah dhisik sadurungé diiris-iris.[2] Godhog nganggo banyu segelas, nganti sisa banyu setengahé.[2] Sawisé adhem banjur diombé, sedina sepisan.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Manfaat Kapulaga.(diakses tanggal 7 Maret 2011)
  2. ^ a b c (id)Keséhatan tanaman Obat .(diakses tanggal 7 Maret 2011)

Pranala luar[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapulaga&oldid=982394"