Kapulaga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Isi-isi Kapulaga

Kapulaga ( /ˈkɑrdəməm/), kadang kala kasebut Cardamon utawa Cardamum ing cara basa Inggris,[1] ya iku sawiji rempah kagawé saka isi-isiné sawenèh wit-witan ing genus Elettaria lan Amomum ing kulawargané Zingiberaceae. Genus loro iku mau asalé saka India (produsèn paling gedhe tekan akhir abad ka-20), Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Indonesia lan Nepal. Kapulaga iku ketok déning ukuran isiné sing cilik, segitiga-segitiga selang-seling lan wujudé sing mrucut, sing a thin, bungkus njabané kaya kertas shell lan isi-isiné ireng lan cilik.

Sawiji panandur kopi saka Jerman sing jenengé Oscar Majus Kloeffer ngenalaké kapulaga saka India ing industri pangolahan ing Guatemala sadurungé Perang donya kapisan; nalika taun 2000 nagara iku uwis dadi produsèn kapulaga lan tukang èkspor kapulaga paling gedhe ing donya iku, terus nomer loroné India.[2] Nagara-nagara liyané, kaya Sri Lanka, uga uwis anyak nandur tanduran iku. Isi-isi Elettaria wernané ijo cerah, lan isi-isiné Amomum iku luwih gedhe lan wernané soklat peteng.

Kapulaga iku rempah-rempah paling larang nomer telu ing donya iki, dipunjuli regané déning vanilla lan saffron saben aboté.

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung "cardamom" iku turunan saka tembung basa Latin cardamomum,[3] sing asliné tembung basa Yunani sing uwis ngalami prosès Latinisation ya iku καρδάμωμον (kardamomon),[4] sawiji tembung majemuké κάρδαμον (kardamon), "cress"[5] + ἄμωμον (amomon), sing mungkin sawiji jeneng kanggo wit-witan rempah saka India.[6] 

Galeri potrèt[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ cardamon. dictionary.com
  2. ^ Shenoy Karun, Kerala cardamom trying to fight off its Guatemalan cousin", The Times of India, 21 April 2014; accessed 25 July 23014.
  3. ^ cardamomum 
  4. ^ Liddell, Henry George; Scott, Robert, καρδάμωμον, A Greek-English Lexicon (ing Ancient Greek) (Perseus Digital Library at Tufts University) 
  5. ^ κάρδαμον 
  6. ^ ἄμωμον 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapulaga&oldid=1095648"