Kapulaga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Isi-isi Kapulaga

Kapulaga (/ˈkɑːrdəməm/), kadang kala mau Cardamon utawa Cardamum ing cara basa Inggris,[1] ya iku sawiji rempah kagawé saka isi-isiné sawenèh wit-witan ing génus Elettaria lan Amomum ing kulawargané Zingiberaceae. Genus loro iku mau asalé saka India (produsèn gedhé dhéwé tekan akir abad angka 20), Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Indonesia lan Nepal. Kapulaga iku ketok déning ukuran isiné sing cilik, segitiga-segitiga selang-seling lan wujudé sing mrucut, sing a thin, bungkus njabané kaya kertas shell lan isi-isiné ireng lan cilik.

Sawiji panandur kopi saka Jerman sing jenengé Oscar Majus Kloeffer ngenalaké kapulaga saka India ing indhustri pangolahan ing Guatemala sadurungé Perang donya kapisan; nalika taun 2000 nagara iku uwis dadi produsèn kapulaga lan tukang èkspor kapulaga gedhé dhéwé ing donya iku, terus nomer loroné India.[2] Nagara-nagara liyané, kaya Sri Lanka, uga uwis anyak nandur tanduran iku. Isi-isi Elettaria wernané ijo cerah, lan isi-isiné Amomum iku luwih gedhé lan wernané soklat peteng.

Kapulaga iku rempah-rempah paling larang nomer telu ing donya iki, dipunjuli regané déning vanilla lan saffron saben aboté.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Tembung "cardamom" iku turunan saka tembung basa Latin cardamomum,[3] sing asliné tembung basa Yunani sing uwis ngalami prosès Latinisation ya iku καρδάμωμον (kardamomon),[4] sawiji tembung majemuké κάρδαμον (kardamon), "cress"[5] + ἄμωμον (amomon), sing mungkin sawiji jeneng kanggo wit-witan rempah saka India.[6] 

Gladri potrèt[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ cardamon. dictionary.com
  2. ^ Shenoy Karun, Kerala cardamom trying to fight off its Guatemalan cousin", The Times of India, 21 April 2014; accessed 25 July 23014.
  3. ^ cardamomum 
  4. ^ Liddell, Henry George; Scott, Robert, καρδάμωμον, A Greek-English Lexicon (ing basa Ancient Greek) (Perseus Digital Library at Tufts University) 
  5. ^ κάρδαμον 
  6. ^ ἄμωμον