Temu lawak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Temulawak
225px
Bunga temu lawak
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Subdhivisi: Angiospermae
Klas: Monocotyledonae
Ordho: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Génus: Curcuma
Spésies: Curcuma xanthorrhiza
Jeneng binomial
Curcuma xanthorrhiza
Roxb.

Temu Lawak Curcuma xanthorrhiza inggih punika taneman obat ingkang mlebet golongan suku temu-temuan Zingiberaceae. Asalipun saking Indonesia kasebar wonten ing Pulo Jawa, salajengipun nyebar wonten ing kawasan wewengkon biogeografi Malesia. Sapunika budidaya temulawak kathah ing Indonesia Malaysia, Thailand, lan Filipina

Namanipun temulawak wonten ing Jawa inggih punika Temulawak, ing basa Sunda Koneng gedhé, manawi wonten Madura Temu labak. Taneman punika saged urip kanthi saé wonten dataran cendhèk dugi ketinggiaan 1500 mèter saking lumah laut lan habitatipun ing alas tropis. Rimpang temulawak saged urip lan gedhé kanthi saé wonten ing tanah ingkang gembur.

Wonten ing Indonesia namung satunggal pérangan ingkang dupunmanfaataken inggih punika pérangan rimpang temulawak kanggé damel jamu ghodog. Rimpang punika ngandhut 48-59,64 % zat tepung, 1,6-2,2 % kurkumin lan 1,48-1,63 % lenga asiri lan dipercaya saged ningkataken kerja ginjal sarta anti inflamasi. Manfaat sanèsipun saking rimpang taneman temulawak inggih punika kanggé obat kukul, ningkatake nafsu dahar, anti kolesterol, anti inflamasi, anemia, antioksidan, nyegah kanker, lan antimikroba.

Cithakan:Bumbon crakèn