Hepatitis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ati pérangan saka awak sing diserang hepatitis

Hépatitis ya iku aran kang dienggo kanggo kabèh lelara peradangan ati utawa liver.[1] Peradangan iku istilah kanggo rusaké jaringan kanthi tanda saya aboh ing salah sijining pérangan awak.[2] Lelara hepatitis iku ana rong jinis, ya iku hepatitis akut sing suwéné kurang saka 6 sasi lan hepatitis kronis sing suwéné punjul 6 sasi.[3]

Sebab-sebab[besut | besut sumber]

Bab-bab kang marakaké lelara hèpatitis iku dipérang dadi loro, ya iku virus lan nonvirus.[3] Virus utama kang marakaké hépatitis ya iku virus hépatitis A, B, C, D, lan E.[3] Saliyané virus utama iku mau ana virus liya kang uga bisa marakaké hepatitis.[3] Virus-virus liyané iku ya iku mononukleusis infeksiosa, demam kuning, lan sitomegalovirus.[3] Déné sebab nonvirus iku bisa saka alkohol lan usada.[3]

Jinis Hepatitis lan Cara Nimbalé[besut | besut sumber]

virus hepatitis A
virus hepatitis E

Saben jinis lelara hépatitis duwé cara nimbal dhéwé-dhéwé kaya kang dijlèntrèhaké ing ngisor iki.[4]

  1. Hepatitis A iku lelara hépatitis kang paling kerep kedadèn amarga cara nimbalé kang gampang, ya iku liwat fésés.[4] fésés iku gampang banget ngrusuhi pakanan lan banyu kanthi sarana kéwan kaya ta laler.[4]
  2. Hepatitis B cara nimbalé ora segampang hépatitis A. Virus Hepatitis B nimbal liwat getih lan produk getih.[3]. Saliyané saka getih, Hepatitis B uga ditimbalaké liwat banyu mani, regetan vagina, ASI, lan iler.[5]
  3. Hepatitis C rata-rata ditimbalaké liwat transfusi getih lan dom suntik. Akeh-akehé sing ketimbalan hepatitis C iku pecandu narkoba.[4]
  4. Hepatitis D nimbal maring wong sing wis kecanduan usada.[4] Lumrahé nimbal bebarengan karo Hépatitis B lan ndadékaké Hepatitis B saya nemen larané.[4]
  5. Hepatitis E duwé cara kang padha karo cara nimbalé hépatitis A, ya iku nimbal liwat panganan lan ombénan kang ora resik.[4] Lumrahé nimbal ing nagara-nagara kawuri.[4]
  6. Hepatitis F durung ana katrangan kang gamblang ngenani hépatitis F iki amarga kasus sing ana mung sithik.[6]
  7. Hepatitis G iki diidentifikasi jinis anyar saka virus hépatitis. Katrangan ngenani virus hepatitis G iki uga durung akèh.[6]

Tanda-tanda lelara Hépatitis[besut | besut sumber]

warna mata dadi kuning salah sisji tanda kena hepatitis

Tanda-tanda umum yèn wong kena hepatitis ya iku.[7]

  1. Lemes lan rikat kesel.
  2. Metu warna kuning ing membran / selaput lumah organ nganti selaput kulit.

Tanda-tanda sing luwih mirunggan manut jinis hépatitis ya iku kaya sing dijléntréhaké ing ngisor iki.[8]

  1. Hépatitis A:Minggu sapisan, pasièn ngalami lara kaya lara kuning, lemes, panas terus-terusan, ilang rasa kepéngin mangan, mutah-mutah, ngelu, lan uyuh sing wernane ireng.[8]
  2. Hépatitis B:Khusus tanda hépatitis B akut ya iku panas, lara weteng, lan kulit katon luwih kuning. Paling ketok yèn warna awak malih bisa dingeti saka laladan mata pérangan putih (sklera). Nanging kanggo hépatitis B kronik, tanda-tandané ora katon.[8]
  3. Hépatitis C:Luwih kerep ora ngatonaké tanda apa-apa. Nanging sama-samar tanda hepatitis C iki ya iku rikat kesel, nafsu mangan ilang, lara weteng, urine katon peteng, kulit lan mata katon kuning (jaundice).[8]
  4. Hépatitis D:Lumrahé tanda-tanda hepatitis D iki metu ujug-ujug kaya ta flu, panas, lelara kuning, uyuh warna ireng lan feses warna ireng semu abang.[9]
  5. Hépatitis E:Ora ana tanda sing katon nalika virus hépatitis E iki nyerang bocah cilik, nanging yèn nyerang wong tuwa, tanda-tandané ya iku flu,lara weteng, lelara kuning, uyuh warna ireng.[10]
  6. Hepatitis F:
  7. Hepatitis G:Ora ana tanda mirunggan ing lelara hepatitis G iki.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]