Hepatitis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ati perangan saka awak sing diserang hepatitis

Hépatitis ya iku aran kang dienggo kanggo kabèh lelara peradangan ati utawa liver.[1] Peradangan iku istilah kanggo rusaké jaringan kanthi tanda saya aboh ing salah sijining pérangan awak.[2] Lelara hepatitis iku ana rong jinis, ya iku hepatitis akut sing suwéné kurang saka 6 sasi lan hepatitis kronis sing suwéné punjul 6 sasi.[3]

Sebab-sebab[besut | besut sumber]

Bab-bab kang marakaké lelara hèpatitis iku dipérang dadi loro, ya iku virus lan nonvirus.[3] Virus utama kang marakaké hépatitis ya iku virus hépatitis A, B, C, D, lan E.[3] Saliyané virus utama iku mau ana virus liya kang uga bisa marakaké hepatitis.[3] Virus-virus liyané iku ya iku mononukleusis infeksiosa, demam kuning, lan sitomegalovirus.[3] Déné sebab nonvirus iku bisa saka alkohol lan usada.[3]

Jinis Hepatitis lan Cara Nimbalé[besut | besut sumber]

virus hepatitis A
virus hepatitis E

Saben jinis lelara hépatitis duwé cara nimbal déwé-déwé kaya kang dijlèntrèhaké ing ngisor iki.[4]

  1. Hepatitis A iku lelara hépatitis kang paling kerep kedadèn amarga cara nimbalé kang gampang, ya iku liwat fésés.[4] fésés iku gampang banget ngrusuhi pakanan lan banyu kanthi sarana kéwan kaya ta laler.[4]
  2. Hepatitis B cara nimbalé ora segampang hépatitis A. Virus Hepatitis B nimbal liwat getih lan produk getih.[3]. Saliyané saka getih, Hepatitis B uga ditimbalaké liwat banyu mani, regetan vagina, ASI, lan iler.[5]
  3. Hepatitis C rata-rata ditimbalaké liwat transfusi getih lan dom suntik. Akeh-akehé sing ketimbalan hepatitis C iku pecandu narkoba.[4]
  4. Hepatitis D nimbal maring wong sing wis kecanduan usada.[4] Biyasané nimbal bebarengan karo Hépatitis B lan ndadékaké Hepatitis B saya nemen larané.[4]
  5. Hepatitis E duwé cara kang padha karo cara nimbalé hépatitis A, ya iku nimbal liwat panganan lan ombénan kang ora resik.[4] Lumrahé nimbal ing nagara-nagara kawuri.[4]
  6. Hepatitis F durung ana katrangan kang gamblang ngenani hépatitis F iki amarga kasus sing ana mung sithik.[6]
  7. Hepatitis G iki diidentifikasi jinis anyar saka virus hépatitis. Katrangan ngenani virus hepatitis G iki uga durung akèh.[6]

Tanda-tanda lelara Hépatitis[besut | besut sumber]

warna mata dadi kuning salah sisji tanda kena hepatitis

Tanda-tanda umum yèn wong kena hepatitis ya iku.[7]

  1. Lemes lan rikat kesel.
  2. Metu warna kuning ing membran / selaput lumah organ nganti selaput kulit.

Tanda-tanda sing luwih mirunggan manut jinis hépatitis ya iku kaya sing dijléntréhaké ing ngisor iki.[8]

  1. Hépatitis A:Minggu sepisan, pasièn ngalami lara kaya lara kuning, lemes, panas terus-terusan, ilang rasa kepéngin mangan, mutah-mutah, ngelu, lan uyuh sing wernane ireng.[8]
  2. Hépatitis B:Khusus tanda hépatitis B akut ya iku panas, lara weteng, lan kulit katon luwih kuning. Paling ketok yèn warna awak malih bisa dingeti saka laladan mata pérangan putih (sklera). Nanging kanggo hépatitis B kronik, tanda-tandané ora katon.[8]
  3. Hépatitis C:Luwih kerep ora ngatonaké tanda apa-apa. Nanging sama-samar tanda hepatitis C iki ya iku rikat kesel, nafsu mangan ilang, lara weteng, urine katon peteng, kulit lan mata katon kuning (jaundice).[8]
  4. Hépatitis D:Biyasané tanda-tanda hepatitis D iki metu ujug-ujug kaya ta flu, panas, lelara kuning, uyuh warna ireng lan feses warna ireng semu abang.[9]
  5. Hépatitis E:Ora ana tanda sing katon nalika virus hépatitis E iki nyerang bocah cilik, nanging yèn nyerang wong tuwa, tanda-tandané ya iku flu,lara weteng, lelara kuning, uyuh warna ireng.[10]
  6. Hepatitis F:
  7. Hepatitis G:Ora ana tanda mirunggan ing lelara hepatitis G iki.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]