Laler

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Laler
Temporal range: Patengahan Triassic - Saiki
Sawijining poster kanthi 16 jinis laler.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
kelas: Insecta
Subkelas: Pterygota
Infrakelas: Neoptera
Superorder: Endopterygota
ordo: Diptera
Linnaeus, 1758
Subordo

Nematocera (includes Eudiptera)
Brachycera

Laler kalebu jinis srangga, sing asalé saka subordo Cyclorrapha ordo Diptera. Sacara morfologi laler dibédakaké saka lemud (subordo Nematocera) adhedhasar ukuran anténané; laler duwé anténa cendhèk, sauntara lemud duwé anténa dawa[1]. Laler umumé duwé sapasang swiwi asli sarta sapasang swiwi cilik sing dipigunakaké kanggo njaga stabilitas nalika mabur.

Laler ngandelaké banget marang pandelengan kanggo lestari urip. Mata majemuk laler kapérang saka éwonan lensa lan peka banget marang gerakan. Sapérangan jinis laler duwé pandelengan telung dhimènsi sing akurat. Sapérangan jinis laler liya, tuladhané Ormia ochracea, duwé organ pangrungu sing canggih banget.

Laler akèh jinisé, kayata:

Loro jenis laler yaiku laler omah lan laler ijo paling lazim ing uripé manungsa. Sing ukurané paling gedhé yaiku laler ijo. Loro-loroné mangan lan urip ing saubenging manungsa, nularakaké rupa-rupa panyakit lan uripé kemproh tur sarwo reget.

Tangkar-tumangkaré laler[sunting | sunting sumber]

Sajinis laler spesies Coenomyia ferruginea lagi kawin. Laler wadon sig ukurané luwih gedhé (ndhuwur), laler sing lanang ukurané luwih cilik (ngisor)

Laler tangkar-tumangkar sacara generatif utawa kawin. Sawisé ovum diawohi lan mateng laler wadon bakal ngendhog. Mila laler kalebu kéwan ovipar.

Laler biasa ngendhog ing uwoh-uwoh utawa bathang, lan anaké diarani sèt. Nanging ing negara-negara landa, sèt wis akèh dianggo dadi obat, utamané kanggo ngobati panyakit-panyakit saka bakteri amarga blatung mung mangan barang bathang waé.

Panyakit sing ditularaké[sunting | sunting sumber]

Penyakit sing biasané ditularké laler yaiku:

Lan sapanunggalé.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

^ Hidayat, P. (2005) Pengenalan ordo dan beberapa famili serta anggota spesiesnya (format PDF, diakses 8 Maret 2006). Slide matakuliah Pengantar Perlindungan Tanaman. Departemen Proteksi Tanaman, Institut Pertanian Bogor.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Laler ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Laler&oldid=851643"