Lemud

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lemud
CulexNil.jpg
Lemud Culex quinquefasciatus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Hexapoda
Klas: Insecta
Subklas: Pterygota
Infraklas: Neoptera
Superordho: Endopterygota
Ordho: Diptera
Subordho: Nematocera
Infraordho: Culicomorpha
Superfamili: Culicoidea
Famili: Culicidae
Genus

Pirsani teks.

Diversity
41 genus

Lemud utawa nyamuk iku akèh arané ing tlatah Jawa. Ana sing ngarani jingklong, lan ana sing ngarani lamuk. Nyamuk kalebu cacahing srangga, utawa Insecta.

Jinis lemud[besut | besut sumber]

Jinis-jinising lemud sing wis dikenal manungsa ya iku :

Jinising lemud sejatiné ana 2700, saka 35 genusé, lan lemud wis ana ing donya kira-kira 170 yuta taun. Ing Indonésia, lan tlatah Jawa, sing diweruhi ana 3 rupa, ya iku Anopheles utawa Lemud Malaria, Culex utawa Lemud biyasa, lan Aedes utawa lemud demam berdarah.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-ciriné lemud ya iku : nduwé suwiwi sing arupa jaring, awaké cilik menik-menik, lan dawané akèh-akèhé 15 milimeter utawa luwih. Aboté lemud iku kira-kira 2 nganti 2,5 miligram lan bisa mabur 1,5 nganti 2,5 km/ jam.

Pangané lemud[besut | besut sumber]

Sing nyesep getih iku mung lemud babon.Yèn lemud lanang ora nyesep getih, nanging nyesep sari tetanduran utawa woh-wohan. Lemud babon ndhuwèni moncong dawa sing diarani proboscis kanggo norèh kulit kurbané lan nyesep getihé. Isa kéwan-kéwan mamalia, utawa kéwan melata, lan manuk uga manungsa. Lemud babon nyesep getih kanggo kalangsunganing urip endhogé. Yèn ing pakanan racaké, kaya sari woh utawa tetanduran ora ana protein sing dibutuhaké kanggo endhog, dadi lemud babon kudu nyesep getih kanggo nerusaké silsilahé.

Akèh-akèhé lemud babon padha nyesep getih, nanging ana sajinis sing ndilalah ora nyesep getih babar pisan. Ya iku lemud jinis Toxorynchites.

Habitat[besut | besut sumber]

Lemud racaké urip mung rong minggu utawa kurang yèn hawané cocog saka anakan nganti dadi lemud. Lumrahé lemud ndèlèh endhogé ing panggonan-panggonan sing banyuné ora ngalir, kaya ta got, bak adus, sendhang, alas bako, utawa panggonan banyu liyané. Lemud aedes racaké malah ndokok endhogé ana ing banyu sing resik tur bening nanging ora ngalir.

Culex pipiens diagram en.svg

Panyakit[besut | besut sumber]

Lemud akèh nularaké rupa-rupa panyakit kaya : Malaria, Tapak Gajah utawa Demam Berdarah. Pramila iku akèh cara digawé kanggo ngilangaké lemud saka panguripaning manungsa, nganggo obat nyamuk, utawa ngresiki saindhenging papan panggonan dhéwé-dhéwé.

Obat lemud[besut | besut sumber]

Obat nyamuk ya ana macemé, sing diobong, disemprotaké utawa nganggo listrik. Lan bahan aktif sing digawé kanggo ngracik obat lemud iku kaya ta : DEET, lenga ekaliptus, lenga piretrum, sitronela lan sapanunggalané.

Pranala njaba[besut | besut sumber]