Klarap

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Klarap
Draco volans 01.JPG
Klarap
Klasifikasi ngèlmiah
Filum: Chordates
Subfilum: Vertebrata
Klas: Reptilia
Ordho: Squamata
Subordho: Sauria
Superfamili: Acrodonta
Famili: Agamidae
Subfamili: Draconinae
Génus: Draco
Spésies: D. volans
Jeneng binomial
Draco volans
Linnaeus, 1758

Klarap utawi clèrèt gombèl punika jinisipun reptil ingkang kalebet wonten suku (familia) Agamidae. Ugi dipunarani clarat, clèrèt, tlarap, tlèrèp, clarat gothat, slèrèt gombèl, jangga lèrèt, klarap lorèk, gogoten, derbabing, kap kap lan pengpengno. Bangsa Kadhal punika ingkang kalebu ing sesuku inggih punika bunglon lan soa-soa (Hydrosaurus spp.). Klarap saleresipun sanès kagolong kulawarga caket cecak lan tekèk (suku Gekkonidae). Ing sajeroning (basa Indonésia dipunwastani cecak terbang. Jeneng lokalipun inggih punika cekibar (Betawi) lan hap-hap (Sunda). Sajeroning basa Inggris saged ingaran gliding lizards utawi flying dragon.

Klarap Kampung[besut | besut sumber]

Klarap kampung punika jinising klarap kang asring miber wonten ing tlatah Jawa. Kadal punika misuwur kanthi asma èlmiah inggih punika Draco volans (Linnaeus, 1758).

Kéwan punika sumebar wiwit saking nagara Thailand lan Ujung Malaya ing sisih kulon ; Kapuloan Filipina ing Lor; Sumatra, Mentawai, Natuna, Borneo, Jawa, Nusa Tenggara, Sulawesi, ugi Maluku ing wétan.