Orong-orong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Orong-orong
Mole cricket02.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Orthoptera
Subordho: Ensifera
Superfamili: Grylloidea
Famili: Gryllotalpidae
Saussure, 1870
Genera

lihat teks.

Orong-orong ya iku kéwan saka kulawarga srangga kang ukurane cilik, wernané coklat padang lan pèteng , duwé kulit kandel kang urip ana ing lemah. Orong-orong sawah Jawa mau anggé-anggé, ing Sunda mau gaang, ing basa Toba mau singke. Ing basa Inggris dikenal karan mole cricket, utawa "jangkrik tikus mondok". Kabèh kagolong ing kulawarga kulawarga Gryllotalpidae. Orong-orong uga kagolong déning kéwan kang mangan warna-warna, kagolong karnivora. Panganané ya iku ana srangga utawa cacing. Bisa uga mangan oyot wit utawa suket manawa ora nemu panganan. Orong-orong kang mangan oyot lan suket utawa ijo-ijonan bisa di kelompokake kulawarga wereng. Orong-orong bisa uga dipangan ing kéwan liyané kaya ta manuk , pitik tikus lan sakpanunggalé

asal-usulé orong-orong.

Orong-orong ya iku kéwan langka kang duwé sipat seneng ndélek ana ing bolongan lan wayah wengi dianggo ngolek pangan. Sajeroning urip seneng ana ing sawah kang garing, ara-ara, tegalan lan lapangan suket.

Mumpangate ing sajeroning panguripan manungsa ora wigati lan ora ngérusak.. Kéwan iki kalebu ing kulawarga wéréng amarga tumindaké utawa pangané. Ing Asia Wétan kéwan iki kadang-kadang bisa uga di olah/dimasak lan pangan.Sato iwen kang ana ing masarakat bisa uga orong-orong dianggo pakan. Orong-orong ing cina uga bisa diolah dadi bahan obat. Orong-orong dumunung uripé wis kepathi langka amarga alihané papan uripé lan erosi lemah.Kasebab langkané amarga obat wereng kang nganggu anak pinak kéwan mau.

Jinis[besut | besut sumber]

Kapengkar ana 30-an jinisé orong-orong.

Papat jinisé kang pisanan bisa ana ing tlatah Indonésia, kang utama ing Indonésia bagean kulon nganti Pulo Sumba.[1]

Cithakan:Expand list

Gallery[besut | besut sumber]

Catatan kaki[besut | besut sumber]

Pranala nyaba[besut | besut sumber]