Orong-orong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Orong-orong
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Kelas: Insecta
Ordo: Orthoptera
Suborder: Ensifera
Superkulawarga: Grylloidea
Kulawarga: Gryllotalpidae
Saussure, 1870
Genera

lihat teks.

Orong-orong ya iku kéwan saka kulawarga srangga kang ukurane cilik, wernané coklat padang lan pèteng , nduwèni kulit kandel kang urip ana ing lemah. Orong-orong sawah Jawa kasebut anggé-anggé, ing Sunda kasebut gaang, ing basa Toba kasebut singke. Ing basa Inggris dikenal karan mole cricket, utawa "jangkrik tikus mondok". Kabeh kagolong ing kulawarga kulawarga Gryllotalpidae. Orong-orong uga kagolong déning kéwan kang mangan macem-macem, kagolong karnivora. Panganané ya iku ana srangga utawa cacing . Bisa uga mangan oyot wit utawa suket manawa ora nemukake panganan. Orong-orong kang mangan oyot lan suket utawa ijo-ijonan bisa di kelompokake kulawarga wereng. Orong-orong bisa uga dipangan ing kéwan liyané kayata manuk , pitik tikus lan sakpanunggalé

asal-usulé orong-orong.

Orong-orong ya iku kéwan langka kang nduwèni sifat seneng ndélek ana ing bolongan lan wayah wengi dianggo ngolek pangan. Sakjroning urip seneng ana ing sawah kang garing, ara-ara, tegalan lan lapangan suket.

Mumpangate ing sakjroning panguripan manungsa ora penting lan ora ngérusak.. Kéwan iki kalebu ing kulawarga wéréng karana tumindaké utawa pangané. Ing Asia Wétan kéwan iki kadang-kadang bisa uga di olah/dimasak lan pangan.Sato iwen kang ana ing masyarakat bisa uga orong-orong dianggo pakan. Orong-orong ing cina uga bisa diolah dadi bahan obat. Orong-orong dumunung uripé wis kepathi langka karana alihané papan uripé lan erosi lemah .Kasebab langkané karana obat wereng kang nganggu anak pinak kéwan kasebut.

Jinis[besut | besut sumber]

Kapengkar ana 30-an jinisé orong-orong.

Papat jinisé kang pisanan bisa ana ing tlatah Indonésia, kang utama ing Indonésia bagean kulon nganthi Pulo Sumba.[1]

Cithakan:Expand list

Gallery[besut | besut sumber]

Catatan kaki[besut | besut sumber]

Pranala nyaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Orong-orong&oldid=1013300"