Terna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salvia lyrata, sajenis terna.

Terna iku tetanduran sing batangé empuk amarga ora mbentuk kayu. Tetanduran sing kaya mangkénéiki bisa arupa tetanduran sausum, tetanduran rong usum, utawa uga tetanduran taunan. Sing bisa diarani terna umumé ya iku kabèh tetanduran mawa pambuluh (tracheophyta). Lumrahé sebutan iki mung dipigunakaké kanggo tetanduran sing ukurané cilik (kurang saka rong meter) lan ora dipigunakaké ing tetanduran non-kayu sing mrambat (digolongaké tetanduran mrambat).

Ing laladan tropika akèh ditemoni terna sing taunan, sauntara ing laladan kanthi iklim sedheng terna racaké banget asifat musiman: pérangan aerial (sing tuwuh sadhuwuring lemah) luruh lan mati ing usum sing kurang selaras (racaké usum adhem) lan tuwuh manèh ing usum sing selaras.

Sok-sok terna uga ngasilaké jaringan kayu (kalignifikasi) ing pérangan bongkot batang utama.

Istilah "herba" ing botani ngrujuk marang terna, nanging ing babagan pangobatan "herba" ateges pérangan tetanduran segar utawa ngandhut banyu dhuwur sing dipigunakaké minangka bahan panyeger (topunikam), pangobatan, utawa bahan panyulingan kanggo dijupuk lenga atsiriné.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]