Terna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salvia lyrata, sajenis terna.

Terna iku tetanduran kang batangé empuk amarga ora mbentuk kayu. Tetanduran kang kaya mangkénéiki bisa arupa tetanduran sausum, tetanduran rong usum, utawa uga tetanduran taunan. Sing bisa diarani terna lumrahé ya iku kabèh tetanduran mawa pambuluh (tracheophyta). Lumrahé sebutan iki mung dipigunakaké kanggo tetanduran kang ukurané cilik (kurang saka rong mèter) lan ora dipigunakaké ing tetanduran non-kayu kang mrambat (digolongaké tetanduran mrambat).

Ing laladan tropika akèh ditemoni terna kang taunan, sauntara ing laladan kanthi iklim sedheng terna racaké banget asifat musiman: pérangan aerial (kang tuwuh sadhuwuring lemah) luruh lan mati ing usum kang kurang selaras (racaké usum adhem) lan tuwuh manèh ing usum kang selaras.

Sok-sok terna uga ngasilaké jaringan kayu (kalignifikasi) ing pérangan bongkot batang utama.

Istilah "herba" ing botani ngrujuk marang terna, nanging ing babagan pangobatan "herba" ateges pérangan tetanduran segar utawa ngandhut banyu dhuwur kang kanggo bahan panyeger (topunikam), pangobatan, utawa bahan panyulingan kanggo dijupuk lenga atsiriné.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]