Mi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mi
Razali noodles.jpg
Mi goreng
Informasi
Asal Cina
Dhaérah Asia,Jepang,Koréa,Taiwan uga Éropah
Penyajian lan bahan
Bahan Gandum

Mi utawa mie ya iku panganan paling misuwur ing Asia, kususe ing Asia Wétan lan Kidul-wétan. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawé ing Cina nalika jaman pamaréntahan dinasti Han. Saka Cina, mie nyebar tekan Jepang, Koréa, Taiwan lan nagara-nagara ing Asia Tenggara tekan Éropah. Miturut buku-buku sajarah, ing Éropah, mie wiwit dikenal sawisé Marco Polo nekani Cina lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing Éropah, mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.[1]

Sajatiné seni nggiling gandum wis ana luwih dhisik ing Wétan Tengah, kaya Mesir lan Pèrsi. Asale, mie diprodhuksi kanthi manuwal, nembé taun 700-an ana mesin kanggo nggawé mie sing ukurane cilik nganggo piranti mekanik. T.Masaki taun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akèh perkembangan, kaya ing Cina wiwit diprodhuksi mie instant kang jenenge Chicken Ramen lan ing ing Jepang jenenge Saparo Ramen (1962).[2]

Jinis-jinis Mie[besut | besut sumber]

  • Mie Seger, ya iku mi kang wis ora ngalami pangolahan lanjutan. Biyasane mung tahan sadina amarga kandhutan banyu kang dhuwur, ya iku 35%. Mi seger biyasane kanggo nggawé mi ayam.
  • Mie Teles, ya iku mi kang didol sajeroning kahanan teles. Kandhutan banyune dhuwur tekan 52% mula mung tahan 40jam.
  • Mie Garing utawa mi endhog, amarga prosès nggawéne ditambahi endhog utawa glepung endhog. Bisa tahan suwé amarga kandhutan banyune mung 13%, biyasa digawé bahan kanggo nggawé mi goreng..
  • Mie instan, mi kang paling pmisuwur, amarga praktis lan tahan luwih suwé. Kandhutan banyune mung 5-8%. Biyasane digawé mi godhog utawa mi ggoreng.[3]

Komposisi Mie[besut | besut sumber]

Komposisi bahane ya iku glepung terigu, banyu, endhog, uyah lan banyu awu utawa banyu ki supaya bisa kenyal.[4]

Cara Nggawé Mie[besut | besut sumber]

Prosès nggawé sing kapisananan ya iku kabèh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sawisé iku adonan diwangun utawa diiris sesuai karo jinis mie kang arep digawé.[5]

Jinis-jinise Mie[besut | besut sumber]

  • Cellophane noodles utawa suun. Suun digawé saka campuran glepung kenthang lan glepung kacang ijo. Mie jinis iki teksture empuk banget, cocog kanggo olahan sop, suun goreng utawa kanggo isi pastel. Suun didol garingan, direndem sajeroning banyu panas nganti lembut lan suun wis siyap diolah.
  • Mie ndhog, digawé saka glepung trigu jinis hard wheat lan akèh nganggo endhog. Biyasane didol garingan kanthi wujud bunder utawa gepeng.
  • Hokkien Noodles utawa mie Hong Kong. Bentuke kaya mie endhog, bunder, lan alus. Biyasane didol kkanthi kaanan teles sajeroning wadhah kang kedhap udara. Mie iki cocog dogawé mie goreng atau mie godhog.
  • Ramen utawa mie kriting Cina. Didol sajeroning kaanan garing ing wadhah mie instan. Cocok diolah dadi mie goreng utawa mie godhog.
  • Rice stick noodles utawa kwetiau, digawé saka glepung beras lan banyu. Ing pasaran didol garing lan teles. Kwetiau cocog kanggo digawé kwietiau goreng utawa godhog.
  • Somen noodles asalé saka Jepang, digawé saka glepung gandum lan lenga. Teksture alus lan rasane gurih. Somen didol garingan, bentuke kaya sada, cocog kanggo masakan Jepang kang digodhog.
  • Soba noodles utawa mi Jepang. Bentuke kaya mie somen nanging wernane klawu utawa ijo tuwa (ngandhut sari teh ijo), racaké didol garingan lan cocog kanggo didadèkaké mi godhog.
  • Rice Vermicelli utawa bihun, digawé saka glepung beras, wernane putih resik lan teksture alus, gampang mateng dadi ora perlu digodhog. Cukup dikum ing banyu panas. Biyasane didol garingan dibungkus plastik. Cocok kanggo soup lan bihun goreng.
  • Mie shoa, asalé saka Cina. Digawé saka glepung beras, wernane putih lan gampang mateng, Cocok kanggo masak sop lan misoa goreng.
  • Wonton utawa kulit pangsit. Didol telesan dibungkus plastik. Bentuke segi papat, biyasane diolah kanthi warna-warna isi, bisa dikukus, digodhog utawa digoreng.[6]

Kandungan Gizi[besut | besut sumber]

Sajeroning 100 gr mie kering ngandhut 338 Kal, protein7.6g, lemak 11.8g, karbohidrat 50.0g, mineral 1.7 mg lan kalsium 49 mg. Saka kandhutan gizine, kandhutan kalori saka mie mung sithik dadi cocog kanggo wong kang lagi diet.[6]

Tips Ngolah Mie[besut | besut sumber]

  • Manawa tuku mie sajeroning kemasan, gatekake tanggal kedaluarsane, kawutuhan wadhah lan nomer register saka POM.
  • Godhog mie garing kanthi suwé lan umub, wektune sawetara 4-5 menit.
  • Mie teles akèh kandhutan banyune saéngga gampang rusak. Jinis iki mung tahan sadina, sakluwihe, kualitas rasa, tekstur, lan hygiene bakal mudhun.
  • Aja nggodhog utawa masak mie kesuwen amarga teksture bakal rusak lan ora kenyal manèh.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ lintasberita.com Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)
  2. ^ kopi-luwak.lefora.com Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)
  3. ^ [1] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)
  4. ^ bos-mieayam.com Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)
  5. ^ tripod.com Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)
  6. ^ a b c kaskus.us Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)