Kwétiau

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kwetiau)
Jujug: pandhu arah, pados
Kwétiau

250px-Kwetiau Kuah Ayam - rice noodles and chicken.jpg

Kwétiau nganggo campuran kecap
Chinese: 沙河粉
hefen
Chinese: 河粉

Kwétiau (guantiao, sha he fen) ya iku mie gepeng kang wernane putih digawé saka beras. Kwetiau bisa digoreng utawa dimasak nganggo duduh. Ing nagara-nagara Asia Tenggara kaya Indonésia, Malaysia lan Singapura, kwetiau kang paling kawentar ya iku kang digoreng. Ing Singapura lan Malaysia dijenengi Char Kway Teow. Sawetara ing Indonésia jenenge kwetiau goreng.[1]

Kwétiau ing Indonésia[sunting | besut sumber]

Kwetiao asale saka Tiongkok.[2] Ing Indonésia kwetiau goreng dikenalake déning Hokkian lan Tio Ciu. Etnis yaiki nduwèni cara kang beda jroning ngolah kwetiau. Etnis Tio Ciu, kang akeh manggon ing Kalimantan, umume nggawé kwetiau goreng kanthi menehi daging sapi, jeroan, lan babat sapi kanggo geganep. Mula ing Kalimantan kawentar kanthi jeneng Kwetiau Sapi. Sawetara etnis Hokkian kang akeh manggon ing Sumatera, biyasa ngolah kwetiau nganggo campuran baso iwak, lapchiong (sosis babi), lan endhog bebek.[1]

Sajarah[sunting | besut sumber]

Kwetiau goreng utawa char kway teow asale saka panganan sing digawé déning kaum buruh lan didol kanggo kaum buruh. Para nelayan, wong tukang ngumpulke kerang, utawa petani kang awane nyambut gawé, wengine kerep dodol char kway teow kang digawé saka kwetiau lan sisa-sisa janganan daging lan digoreng nganggo lemak babi. Menu iki dadi menu kang paling disenengi ing kalangan buruh amarga ana sumber energi lan nutrisine murah.[3]

Char kway teow artine kira-kira "mi beras goreng sing diiris", digawé kanthi nggoreng kwetiau (mirip karo tagliatelle Italia) nganggo kecap kenthel, terasi (belachan), asem, kecambah, godhong bawang China, lap cheong (sosis China) lan kerang, banjur dikudhak. Jroning resep asline, kwetiau uga digoreng jroning lemak babi kanthi nganggo lemak babi gorengan kang empuk, saengga rasane enak.[4]

Nanging saiki bakul kwetiau mulai nambahake luwih akeh godhong-godhongan, kecambah lan ngurangi nganggone lenga. Ing nagara-nagara kaya Indonésia lan Malaysia kang nduwèni mayoritas penduduk Muslim, kwetiau goreng wis ora dimasak nganggo lemak babi manèh.[3]

Cara Nggawé Kwetiau Goreng[sunting | besut sumber]

Bahan[sunting | besut sumber]

  • 150 gram kwetiau teles
  • 2 endhog
  • 200 gram iwak pitik diiris-iris
  • 150 gram urang, dionceki
  • 250 gram cumi diresiki lan diiris dadi 2
  • 50 ml banyu
  • 3 sendok makan minyak kanggo nggoreng.[5]

Bumbu[sunting | besut sumber]

  • 4 siung bawang putih dirajang alus
  • 1 butir bawang bombay, diiris tipis
  • 1 sdt mrica bubuk
  • 1 sendok mangan minyak wijen
  • 1 sendok mangan kecap iwak
  • 4 sdm kecap legi
  • 1 sdt uyah
  • ½ sdt kaldu.[5]

Cara nggawé[sunting | besut sumber]

Bawang putih lan bawang bombay dioseng. Endhog dilebokake lan digawé orak arik. Banjur ditambah iwak pitik, urang, lan cumi. Diudhek nganti wernane malih.[5]

Bumbu lan banyu dilebokake, dienteni nganthi kentel, dimasak nganti bumbune ngresep lan duduhe entek.[5]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b (id)[1] Kwetiau (diaksés tanggal 9 Oktober 2011)
  2. ^ (id)[2] kaskusnews.us (diaksés tanggal 9 Oktober 2011)
  3. ^ a b (id)[3] kaskus.us (diaksés tanggal 9 Oktober 2011)
  4. ^ (id)[hhttp://www.yoursingapore.com/content/traveller/id/browse/dining/signature-dishes/char-kway-teow.html#]yoursingapore.com (diaksés tanggal 9 Oktober 2011)
  5. ^ a b c d (id)[4] komunikan.com (diaksés tanggal 9 Oktober 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kwétiau&oldid=1018481"