Marco Polo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Marco Polo
Potret Marco Polo[1]
Lair k. 1254
Venesia, Républik Venesia
Tilar donya Januari 8, 1324(1324-01-08) (aged 69)
Venesia, Républik Venesia
Pasaréyan Gereja San Lorenzo
45°15′41″L 12°12′15″W / 45.2613°L 12.2043°W / 45.2613; 12.2043
Kabangsan Venesia (Italia)
Pagawéyan Saudagar, panjlajah
Dikawruhi amarga Perjalanan Marco Polo
Garwa Danta Badoer
Anak Fantina, Bellela, lan Moretta
Wong tuwa Bapa: Niccolò Polo
Asam ibu boten ngertos
tumb

Marco Polo (dipunlairaken 15 September 1254 – surud 8 Januari 1324 kanthi umur 69 taun), punika satunggiling bakul lan panjlajah donya. Piyambakipun sangkanipun saking Venesia, sapunika wonten ing Italia. Marco Polo lajeng saking Éropah késah dhateng ing Cinten manglampahi Jalur Sutra, utawi jalur dharat (1271-1275). Sadhatengipun ing Beijing, rikala punika Cinten dipunkuwasani tiyang Monggolia (Tatar). Marco Polo lajeng ngabdi dhateng ratu Kublai Khan, laminipun 17 warsa. Lajeng wangsul dhateng ing Éropah. Sapunika manglangkungi segara, langkung tanah Jawi kaliyan pulo Sumatra (1292-1295).

Akeh carita sing misuwur lan aneh saka bangsa Éropah. Ing wektu iku, bangsa Barat ora ngerti donya Timur. Saperangane wong Pinter menehi panemu yen ta marco Polo pancen lunga tekan Cina, ananging ora tekan kabeh panggonan sing digambarake ana bukune (kayata Xanadu).

Salah sijine carita Marco Polo sing nyengsemake bangsa Indonésia ya iku caritane kang aran ’’unicorn’’ utawa jaran sing nduwèni sungu sing panemune dheweke weruh ana ing pulo Sumatra. Ananging Ilmu pengetahuan sing mbuktekake panemune iku dudu unicorn nanging ya iku sing diarani warak Sumatra.

Marco Polo lan Indonésia[sunting | besut sumber]

Saperangane aran panggonan ing Indonésia kang ana ing buku cathetan Marco Polo, antarane:

  • Pulo Jawa Gedhe (pulo Jawa); sing dikira-kira amba banget amarga pasisir kidule ora sempet dijlajahi dheweke. Uja dicaritakake ana ekspedisi perang utawa serangan saka Kubilai Khan maring Jawa lan ora kasile.
  • Pulo-pulo Sondur lan Condur (durung cetha); kira-kira iku saperangane pulo-pulo cilik ana ing Laut Cina Selatan sing atu digawé dadi pathokane pelayaran.
  • Pulo Pentam (pulo Bintan); sing disebutake panggonane saka ing selat Singapura
  • Kutha Malaiur (Melayu, utawa Palembang?); uga dicaritakake raja-raja Melayu, kayata Paramasura.
  • Pulo Jawa Cilik (pulo Sumatra?); sing kira-kira bisa diarani Sumatra, amarga saka ciri khase ya iku ana komoditas lan kewane (gajah, warak, garudha hitam) sing disebtake.
  • Kerajaan-kerajaan Ferlec (Perlak) lan Basma (Pasai?); uga dicaritakake kerajaan tangga-tanggane sarta suku Battas (Batak) ing jerone alas.
  • Kerajaan-kerajaan Samara (Samudra) lan Dagroian (durung cetha); disebutake ana wit klapa (palem Melayu) lan legenda kanibalisme famili sing ninggal.
  • Kerajaan-kerajaan Lambri (Lamuri) lan Fansur (Barus); uga disebutake kanthi legenda wong menungsa sing duwéni wulu lan buntut (orangutan?), kapur barus, lan sagu klapa.

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Sumber kang Pas durung mesthi iki, ananging foto iki saka lukisan abad ke-16 ing galeri Monsignor Badia ana ing Roma. Inskripsi: Marcus Polus venetus totius orbis et Indie peregrator primus. foto iki ana ing Nordisk familjebok Berg 1915, p. 1261

Sumber saka njaba[sunting | besut sumber]


Tokoh Penjelajah Laut
Vasco da Gama - Bartolomeu Dias - Christopher Columbus - Marco Polo - Henrique sang Navigator
Alfonso de Albuquerque - Ferdinand Magellan - James Cook - Walter Raleigh - Cheng Ho - I Ching
Hernán Cortés - Gonzalo Jiménez de Quesada


Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marco_Polo&oldid=1053385"