Kemangi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kemangi
Kemangi.jpg
Pérangan kemangi sing bisa dipangan
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Lamiales
Famili: Lamiaceae
Génus: Ocimum
Spésies: O. ×citriodorum
Jeneng binomial
Ocimum ×citriodorum
Vis.

Kemangi ing basa basa Madurané kondhang karo jeneng kemangék.[1]. Kemangi iku rasané rada legi, adhem, wangi, lan nyegeraké.[1]terna cilik sing godhongé biyasa dipangan minangka lalap. Aroma godhongé kas, kuwat nanging lembut mawa sentuhan aroma limau.[1] Godhong kemangi arupa sawijining bumbu kanggo pèpès.[1] Minangka lalapan, godhong kemangi racaké dipangan karo godhong kubis, irisan timun, lan sambel kanggo ngancani pithik utawa iwak gorèng.[1] Ing Thailand kemangi dikenal minangka manglak lan uga asring ditemoni ing menu masakan kana [1]. Kemangi iku hibrida antarspésies antarané loro spésies selasih, Ocimum basilicum lan O. americanum [1]. Kemangi dikenal uga minangka O. basilicum var [1]. anisatum Benth [1]. Aroma khasé asalé saka kandhutan sitral sing dhuwur ing godhong lan kembangé [1].

Kandhutan[besut | besut sumber]

Kandhutan lan manfaat godong kemangi duwé daya penenang lan ngetokaké gas-gas saka awak. Godhongé uga asring minangka bumbu panganan daging utawa iwak. Kemangi uga ngandung zat lenga atsiri|atsiri, protein|protein, kalsium|kalsium, fosfor|fosfor, besi|besi, belerang|belerang, dan lain-lain.

Nama Liyané[besut | besut sumber]

Ing dhaérah Mediterania (Italia), sinebut genovese [3]. Yèn ing Thailand lan India,sinebut holy basil utawa tulsi [3]. Ing basa basa Madurané kondhang karo jeneng kemangék.[1]

Manéka ngèlmu buktiaké godhong kemangi bisa ngundhakaké produksi hormon adrenalin lan noradrenalin, sarta mudhunaké kadar serotonin kang bisa micu stres [3].

Morfologi[besut | besut sumber]

  • Terna, dhuwuré 60–70 cm [4].
  • watang alus mawa godhong ing saben ros [4].
  • godhongé werna ijo enom, wangun oval [4].
  • 3–4 cm dawané, mawa rambut alus ing lumah pérangan ngisor [4].
  • kembangé werna putih, kurang nengsemaké [4].
  • kasusun sajeroning tandhan [4].
  • yèn dijarké ngembang, tuwuhé godhong luwih sithik lan tanduran luwih rikat tuwa lan mati [4].

Pepènget[besut | besut sumber]

Minangka péranganing kulawarga selasih, kemangi bisa ngandhut estragol, senyawa sing dikawruhi minangka karsinogen (pamicu kanker) ing mencit [1]. Sanadyan pangujèn èfèk ing manungsa durung dilakoni, nanging panggunaan sing kakèhen diprayogakaké dièndhani [1].

Paédah[besut | besut sumber]

Saben Dina[besut | besut sumber]

Godhong Kemangi kang arum asring minangka masakan, kaya ta; campuran pepes, karédok utawa lalapan mentah [4]. Kajaba iku, kemangi ngandhut akèh senyawa kang duwé khasiat kanggo awak [4]. Senyawa arginin ing sajroningé kabukti bisa memperpanjang masa hidup sperma, nyeegah kemandulan lan mudhunaké kadar gula darah[4]. Kemangi uga ngandhut zat kang bisa ngrangsang produksi hormon androgen lan estrogen [4].

Minyak racikan kemangi duwé fungsi mnglawan baktèri ''Staphylococcus aureus'', ''Salmonella enteritidis'', lan ''Escherichia coli'', nangkal ''infeksi'' akibat virus ''Basillus subtilis'', ''Salmonella paratyph'',lan ''Proteus vulgaris'' [5].

Pengobatan[besut | besut sumber]

Kagunaan godhong kemangi kanggo pengobatan, kaya ta :

Jantung[besut | besut sumber]

Kemangi uga ana betakaroten lan magnesium, mineral kang wigati kanggo jaga lan memelihara keséhatan jantung [5].

Panu[besut | besut sumber]

Sagenggem godhong kemangi diumbah, tumbuk alus. Wènèhi sithik banyu kapur sirih [6]. Gosokaké ramuan iku ing kulit kang ana panu [6]. Lakoni kanthi 2x sedina [6].

Diare lan Muntah[besut | besut sumber]

Godhong kemangi sacukupé dipangan minangka lalapan [6].

Sariawan[besut | besut sumber]

50 helai godhong kemangi diumbah resik, kunyah kanthi alus sasuwéné 2 - 3 menit [6]. Telen [6]. Ombéni banyu anget [6]. Lakoni kanthi 3x sedina [6].

Ambu Napas, Ambu Cangkem[besut | besut sumber]

Asring dipangan lalapan godhong kemanginé, godhong kuniré, lan godhong beluntas [6].

Ambu Kringet[besut | besut sumber]

Kemangi sacukupé dipangan minangka lalapan santap malam sasuwéné 1 minggu [6].

Nyegah Mandul[besut | besut sumber]

Godhong kemangi ngandhut senyawa arginine kang kabukti bisa nguataké masa hidup sperma, nyegah mandul lan mudhunaké gula darah [6]. Kemangi uga ngandhut zat kang bisa ngrangsang terbentuké hormon androgen lan estrogen [6].

Ngobati kutil[besut | besut sumber]

Kanthi cara godhong kemangi dikumbah resik banjur diusapaké/digosokaké ing kutil kanthi bola-bali lan teratur [6].Dadiné kemangi iku sanadjan kanggo bumbu dapur pelengkapé sambel, uga duwé paédah kanggo obat alami [6].

Kecantikan[besut | besut sumber]

Kemangi bisa disuling lan dijupuk lenga atsiriné kanggo campuran pembuatan obat utawa kanggo bahan perawatan tubuh, kaya ta :

Nanging panganggonané kemangi minangka lenga pijet apiké ora diaplikasikaké marang wong wédok kang lagi meteng/hamil [5]. Yèn dicampur karo lulur, kemangi bisa ngrangsang peredaran darah ing awak saéngga kulit luwih alus lan berkilau, sarta ngatasi masalah jerawat lan rontoké rambut [5].

Cara Gunakaké[besut | besut sumber]

Kanggo ngredakaké stres, nikmati 1-2 cangkir teh godhong kemangi [5]. Carané: 10-15 helai godhong kemangi direndhem ing banyu umup kanthi kurang luwih 5 menit, saring, banjur disajikaké [5].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Sofyan Tsauri. 2005. Ramuan Tradisional Madura. Jakarta:Penebar Swadaya hal : 39
  2. ^ a b c diundhuh tanggal 20 Mei 2011
  3. ^ a b c diundhuh tanggal 27 Mei 2011 /
  4. ^ a b c d e f g h i j k http://www.smallcrab.com/keséhatan/216-manfaat-kemangi-ocimum-canum
  5. ^ a b c d e f g h i j [1]
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n [2]