Selasih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Selasih
Basil-Basilico-Ocimum basilicum-albahaca.jpg
Selasih Éropah (Ocimum basilicum)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Lamiales
Famili: Lamiaceae
Génus: Ocimum
Spesies
Wonten 35 jinis, inggih punika
Ocimum americanum
Ocimum basilicum
Ocimum campechianum
Ocimum gratissimum
Ocimum kilimandscharicum

Ocimum tenuiflorum

Selasih tetuwuhan ingkang duwé kasiat kang apik kanggo awak, kagolong tuwuhan Labiatae [1]. Tuwuhan selasih iku tetuwuhan musiman kang ngepang akèh ning dhuwuré, mambuné wangi batangé soklat segi papat. godhongé tunggal, dhapuré bunder endhog[2]. Wiji selasih kang wis dikum banyu kaya ta endhog kodok, duwé selaput kang bening lan cilik-cilik [3] Ning Italia lan Prancis tuwuhan selasih tau dadi tuwuhan kraton, nanging ning laladan India, selasih dadi tuwuhan kang disucikaké amarga lumrahé dienggo ning upacara keagamaan[3]. Kabèh bagiané tuwuhan iki duwé guna, wijiné uga énak manawa didadekaké ombé-ombenan seger[4].

Jeneng Liyané[besut | besut sumber]

Jeneng liya selasih antarané:

Kandungan[besut | besut sumber]

ocimene, alpa-pipene, 1,8cineole, eucalyptole, linalool, geraniol, limonene, alpha-cinere, methylchavicol, eugenole, eugenol methylether, anethole, methyl cinnamate, 3-hexen-1-ol, 3-octanone, furfural[1]

  • Wiji ngandung planteose, asam lemak (fatty acids) ya iku asam palmitat, asam oleat, asam stearat dan asam linoleat[1].

Efek farmakologis[besut | besut sumber]

Saka Farmakologi Cina tuwuhan iki duwé rasa[5]:

  • Kayu, godhong, kembang tuwuhan iki rasané pedes, lan anget ing awak, kasiate bisa kanggo ngerangsang penyerapan (Absorpsi), Peluruh kringet (diaphoretic), peluruh air seni (diauretik), ngelancarké getih, ngilangaké lara (analgetik), lan ngresikaké racun.
  • Wiji rasané manis, pedes, lan seger, kasiaté kanggo mata.

Kasiaté Selasih[besut | besut sumber]

Tuwuhan selasih duwé khasiat:

  • Ngelancaraké getih[5]
  • Kejang (antispasmodic)[5]
  • Penenang (sedative)[5]
  • peluruh kringet (diaforetik)[5]
  • peluruh kemih (diuretic)[5]
  • ngilangaké rasa lara (analgetik)[5]
  • ngedunaké panas awak (antiporitik)[5]
  • antibacterial[5]
  • antiseptic[5]
  • antifungsi[5]
  • peluruh kentut (korminatil)[5]
  • perangsang (stimulan)[5]
  • peluruh ASI[5]
  • ngresikaké racun[5]
  • menstimulasi system imun
  • sembelit[3]
  • panas dalam[3]
  • kanker[3]
  • obat watuk[3]
  • influenza[2]
  • keseleo[2]
  • ngalusaké wajah[2]
  • lara untu[2]
  • eksim[2]
  • dicokot ula lan gegremet[2]
Kasiat saka selasih lan racikané
No. Kasiat Racikané
01. Ngurangi panas ning awak Tuwuhan selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
02. pencernaan kang terganggu Tuwuhan selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
03. Gugupan Ngal dina ngombè 2 sendok teh wiji selasih kang wis dikum banyu[1]
04. TBC 3 tuwuhan selasih dicuci, digodhog karo banyu resik 3 gelas nganti banyu kari 2 seprapat gelas.

Sawisé adem nuli disaring, dicampur karo gula. Diombè 3x3/4 gelas.[1]

05. mencret Tuwuhan selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
06. radang usus Tuwuhan selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
07. Mumet tuwuhan antara 10-15 gram digodhog,nuli diombè atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè.[1]
08. Matengake abses godhong kang esih seger diremes karo lenga, ditempelaké marang penyakite nuli dibalut. Atawa awuné godhong selasih dicampur lenga, nulis diolesaké[1]
09. Nyeri lambung Tuwuhan selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
10. Sariawan Ngombè wiji selasih ngal dina, bisa dicampur karo sirup[1]
11. Rematik tuwuhan antara 10-15 gram digodhog,nuli diombè atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè[1]
12. Radang mata, ana bercak putih ing selaput bening mata (corneal opacity) wiji 2 setengah-5 gram dogodhog nuli diombe[1]
13. Haid ora lancar tuwuhan antara 10-15 gram digodhog,nuli diombe atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè[1]
14. Rinitis Nganggo lenga selasih kanggo aroma terapi[1]
15. pikunan Nganggo lenga selasih kanggo aroma terapi[1]
16. Kelelahan mental Nganggo lenga selasih kanggo aroma terapi[1]
17. Kesel, pegel Nganggo lenga selasih kanggo aroma terapi[1]
18. Keséhatan jantung Nganggo lenga selasih kanggo aroma terapi[1]
19. Lara untu 10 gram wiji selasih, 4 glondhong cengkèh, digodhog nuli diombè[2]
20. Radang lambung 5 gram wiji selasih digodhog nganngo banyu panas 200 cc, tambahaké sesendok madu atawa sacukupé nuli ombè anget-anget. 2x sadina[2]
21. Influenza kabèh péranganing tuwuhan selasih kang esih seger (30 gram), jae 10 gram, 1 batang godhong bawang putih digodhog karo banyu 500 cc nganti gari 200 cc, saring nuli diombè[2]
22. Ngalusaké wajah wiji selasih sacukupé dialusaké nganti dadi bubuk. tambahaké banyu sacukupé nuli diratakaké ning kulit[2]
23. Eksim, gatel-gatel atawa dicokot gegremet gunakaké kabèh péranganing tuwuhan selasih kang seger sacukupé, godhog karo banyu nganti umeb nuli banyuné kanggo ngompres[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u tanaman obat dipununduh tanggal 14 April 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r www.suarakarya dipununduh tanggal 14 April 2011
  3. ^ a b c d e f g h m.detik.com dipununduh tanggal 14 April 2011
  4. ^ tabloid NOVA dipununduh tanggal 14 April 2011
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p www.kabarindonesia.com dipununduh tanggal 14 April 2011

Cithakan:Bumbon crakèn