Selasih

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Selasih
Selasih Éropah (Ocimum basilicum)
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Lamiales
Kulawarga: Lamiaceae
Marga: Ocimum
Spesies

Wonten 35 jinis, inggih punika
Ocimum americanum
Ocimum basilicum
Ocimum campechianum
Ocimum gratissimum
Ocimum kilimandscharicum
Ocimum tenuiflorum

Selasih tetanduran ingkang nduwèni kasiat kang apik kanggo awak, kagolong tanduran Labiatae [1]. Tanduran selasih iku tetanduran musiman kang ngepang akeh ning dhuwuré, mambuné wangi batangé soklat segi papat. godhongé tunggal, bentuké bunder endog[2]. Wiji selasih kang wis dikum banyu kayata endog kodok, anduwèni selaput kang bening lan cilik-cilik [3] Ning Italia lan Prancis tanduran selasih tau dadi tanduran kerajaan, ananging ning laladan India, selasih dadi tanduran kang disucikaké merga biasané dienggo ning upacara keagamaan[3]. Kabeh bagiané tanduran iki anduwèni guna, wijiné uga enak manawa didadekaké ombe-ombenan seger[4].

Jeneng Liyané[besut | besut sumber]

Jeneng liya selasih antarané :

Kandungan[besut | besut sumber]

ocimene, alpa-pipene, 1,8cineole, eucalyptole, linalool, geraniol, limonene, alpha-cinere, methylchavicol, eugenole, eugenol methylether, anethole, methyl cinnamate, 3-hexen-1-ol, 3-octanone, furfural[1]

  • Wiji ngandung planteose, asam lemak (fatty acids) ya iku asam palmitat, asam oleat, asam stearat dan asam linoleat[1].

Efek farmakologis[besut | besut sumber]

Saka Farmakologi Cina tanduran iki anduwèni rasa[5]:

  • Kayu, godhong, kembang tanduran iki rasane pedes, lan anget ing awak, kasiate bisa kanggo ngerangsang penyerapan (Absorpsi), Peluruh kringet (diaphoretic), peluruh air seni (diauretik), ngelancarké getih, ngilangaké lara (analgetik), lan ngresikaké racun.
  • Wiji rasané manis, pedes, lan seger, kasiaté kanggo mata.

Kasiaté Selasih[besut | besut sumber]

Tanduran selasih anduwèni khasiat:

  • Ngelancaraké getih[5]
  • Kejang (antispasmodic)[5]
  • Penenang (sedative)[5]
  • peluruh kringet (diaforetik)[5]
  • peluruh kemih (diuretic)[5]
  • ngilangaké rasa lara (analgetik)[5]
  • ngedunaké panas awak (antiporitik)[5]
  • antibacterial[5]
  • antiseptic[5]
  • antifungsi[5]
  • peluruh kentut (korminatil)[5]
  • perangsang (stimulan)[5]
  • peluruh ASI[5]
  • ngresikaké racun[5]
  • menstimulasi system imun
  • sembelit[3]
  • panas dalam[3]
  • kanker[3]
  • obat watuk[3]
  • influenza[2]
  • keseleo[2]
  • ngalusaké wajah[2]
  • lara untu[2]
  • eksim[2]
  • dicokot ula lan serangga[2]
Kasiat saka selasih lan racikané
No. Kasiat Racikané
01. Ngurangi panas ning awak Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
02. pencernaan kang terganggu Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
03. Gugupan Ngal dina ngombè 2 sendok teh wiji selasih kang wis dikum banyu[1]
04. TBC 3 tanduran selasih dicuci, digodhog karo banyu resik 3 gelas nganti banyu kari 2 seprapat gelas.

Sawise adem nuli disaring, dicampur karo gula. Diombè 3x3/4 gelas.[1]

05. mencret Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
06. radang usus Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
07. Mumet tanduran antara 10-15 gram digodhog,nuli diombè atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè.[1]
08. Matengake abses godhong kang esih seger diremes karo minyak, ditempelaké marang penyakite nuli dibalut. Atawa awuné godhong selasih dicampur minyak, nulis diolesaké[1]
09. Nyeri lambung Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
10. Sariawan Ngombè wiji selasih ngal dina, bisa dicampur karo sirup[1]
11. Rematik tanduran antara 10-15 gram digodhog,nuli diombè atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè[1]
12. Radang mata, ana bercak putih ing selaput bening mata (corneal opacity) wiji 2 setengah - 5 gram dogodhog nuli diombe[1]
13. Haid ora lancar tanduran antara 10-15 gram digodhog,nuli diombe atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè[1]
14. Rinitis Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
15. pikunan Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
16. Kelelahan mental Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
17. Kesel, pegel Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
18. Keséhatan jantung Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
19. Lara untu 10 gram wiji selasih, 4 glondhong cengkèh, digodhog nuli diombè[2]
20. Radang lambung 5 gram wiji selasih digodhog nganngo banyu panas 200 cc, tambahaké sesendok madu atawa sacukupé nuli ombè anget-anget. 2x sedina[2]
21. Influenza kabeh bagian saka tanduran selasih kang esih seger (30 gram), jae 10 gram, 1 batang godhong bawang putih digodhog karo banyu 500 cc nganti gari 200 cc, saring nuli diombè[2]
22. Ngalusaké wajah wiji selasih sacukupé dialusaké nganti dadi bubuk. tambahaké banyu sacukupé nuli diratakaké ning kulit[2]
23. Eksim, gatel-gatel atawa dicokot serangga gunakaké kabeh bagian saka tanduran selasih kang seger sacukupé, godhog karo banyu nganti umeb nuli banyuné kanggo ngompres[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (id)tanaman obat dipununduh tanggal 14 April 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r www.suarakarya dipununduh tanggal 14 April 2011
  3. ^ a b c d e f g h m.detik.com dipununduh tanggal 14 April 2011
  4. ^ tabloid NOVA dipununduh tanggal 14 April 2011
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p www.kabarindonesia.com dipununduh tanggal 14 April 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Selasih&oldid=1044824"