Selasih

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Selasih
Selasih Eropa (Ocimum basilicum)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Lamiales
kulawarga: Lamiaceae
Genus: Ocimum
Spesies

Wonten 35 jinis, inggih punika
Ocimum americanum
Ocimum basilicum
Ocimum campechianum
Ocimum gratissimum
Ocimum kilimandscharicum
Ocimum tenuiflorum



Selasih tetanduran ingkang nduweni kasiat kang apik kanggo awak, kagolong tanduran Labiatae [1]. Tanduran selasih kuwi tetanduran musiman kang ngepang akeh ning dhuwuré, mambuné wangi batangé soklat segi papat. godhongé tunggal, bentuké bunder endog[2]. Wiji selasih kang wis dikum banyu kayata endog kodok, anduweni selaput kang bening lan cilik-cilik [3] Ning Italia lan Prancis tanduran selasih tau dadi tanduran kerajaan, ananging ning daerah India, selasih dadi tanduran kang disucikaké merga biasané dienggo ning upacara keagamaan[3]. Kabeh bagiané tanduran iki anduweni guna, wijiné uga enak menawa didadekaké ombe-ombenan seger[4].

Jeneng Liyané[sunting | sunting sumber]

Jeneng liya selasih antarané :

Kandungan[sunting | sunting sumber]

ocimene, alpa-pipene, 1,8cineole, eucalyptole, linalool, geraniol, limonene, alpha-cinere, methylchavicol, eugenole, eugenol methylether, anethole, methyl cinnamate, 3-hexen-1-ol, 3-octanone, furfural[1]

  • Wiji ngandung planteose, asam lemak (fatty acids) yaiku asam palmitat, asam oleat, asam stearat dan asam linoleat[1].

Efek farmakologis[sunting | sunting sumber]

Saka Farmakologi Cina tanduran iki anduweni rasa[5]:

  • Kayu, godhong, kembang tanduran iki rasane pedes, lan anget neng awak, kasiate bisa kanggo ngerangsang penyerapan (Absorpsi), Peluruh kringet (diaphoretic), peluruh air seni (diauretik), ngelancarké getih, ngilangaké lara (analgetik), lan ngresikaké racun.
  • Wiji rasané manis, pedes, lan seger, kasiaté kanggo mata.

Kasiaté Selasih[sunting | sunting sumber]

Tanduran selasih anduweni khasiat:

  • Ngelancaraké getih[5]
  • Kejang (antispasmodic)[5]
  • Penenang (sedative)[5]
  • peluruh kringet (diaforetik)[5]
  • peluruh kemih (diuretic)[5]
  • ngilangaké rasa lara (analgetik)[5]
  • ngedunaké panas awak (antiporitik)[5]
  • antibacterial[5]
  • antiseptic[5]
  • antifungsi[5]
  • peluruh kentut (korminatil)[5]
  • perangsang (stimulan)[5]
  • peluruh ASI[5]
  • ngresikaké racun[5]
  • menstimulasi system imun
  • sembelit[3]
  • panas dalam[3]
  • kanker[3]
  • obat watuk[3]
  • influenza[2]
  • keseleo[2]
  • ngalusaké wajah[2]
  • lara untu[2]
  • eksim[2]
  • dicokot ula lan serangga[2]
Kasiat saka selasih lan racikané
No. Kasiat Racikané
01. Ngurangi panas ning awak Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
02. pencernaan kang terganggu Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
03. Gugupan Ngal dina ngombè 2 sendok teh wiji selasih kang wis dikum banyu[1]
04. TBC 3 tanduran selasih dicuci, digodhog karo banyu resik 3 gelas nganti banyu kari 2 seprapat gelas.

Sawise adem nuli disaring, dicampur karo gula. Diombè 3x3/4 gelas. [1]

05. mencret Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
06. radang usus Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
07. Mumet tanduran antara 10-15 gram digodhog,nuli diombè atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè.[1]
08. Matengake abses godhong kang esih seger diremes karo minyak, ditempelaké marang penyakite nuli dibalut. Atawa awuné godhong selasih dicampur minyak, nulis diolesaké[1]
09. Nyeri lambung Tanduran selasih akehé antara 15 gram digodhog nuli diombè[1]
10. Sariawan Ngombè wiji selasih ngal dina, bisa dicampur karo sirup[1]
11. Rematik tanduran antara 10-15 gram digodhog,nuli diombè atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè[1]
12. Radang mata, ana bercak putih neng selaput bening mata (corneal opacity) wiji 2 setengah - 5 gram dogodhog nuli diombe[1]
13. Haid ora lancar tanduran antara 10-15 gram digodhog,nuli diombe atawa digecek nuli diperes banyuné, diombè[1]
14. Rinitis Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
15. pikunan Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
16. Kelelahan mental Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
17. Kesel, pegel Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
18. Kesehatan jantung Nganggo minyak selasih kanggo aroma terapi[1]
19. Lara untu 10 gram wiji selasih, 4 glondhong cengkèh, digodhog nuli diombè[2]
20. Radang lambung 5 gram wiji selasih digodhog nganngo banyu panas 200 cc, tambahaké sesendok madu atawa sacukupé nuli ombè anget-anget. 2x sedina[2]
21. Influenza kabeh bagian saka tanduran selasih kang esih seger (30 gram), jae 10 gram, 1 batang godhong bawang putih digodhog karo banyu 500 cc nganti gari 200 cc, saring nuli diombè[2]
22. Ngalusaké wajah wiji selasih sacukupé dialusaké nganti dadi bubuk. tambahaké banyu sacukupé nuli diratakaké ning kulit[2]
23. Eksim, gatel-gatel atawa dicokot serangga gunakaké kabeh bagian saka tanduran selasih kang seger sacukupé, godhog karo banyu nganti umeb nuli banyuné kanggo ngompres[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (id)tanaman obatdipununduh tanggal 14 April 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r www.suarakaryadipununduh tanggal 14 April 2011
  3. ^ a b c d e f g h m.detik.com dipununduh tanggal 14 April 2011
  4. ^ tabloid NOVAdipununduh tanggal 14 April 2011
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p www.kabarindonesia.comdipununduh tanggal 14 April 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Selasih&oldid=863688"