Semur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Semur
Semur Daging Kentang.JPG
Semur daging lan kenthang
AjanganLawuh
Panggonan asalIndonésia
Hawa ajanganPanas
Woworan pokokdaging, kenthang, Bumbu, Endhog, Tahu, Témpé
VariasiSemur daging, semur jèngkol, semur endhog tahu témpé
Buku masakan: Semur  Médhia: Semur

Semur ya kuwi panganan saka Indonesia kang digawé saka adhedahsar iwak utawa lawuh liya lan duweni duduh awarna soklat. Panganan racaké iki dipangan nalika ana adicara kulawarga gedhen kayata riyaya. Ananging uga ana warung pangan sing nyepakaké jangan semur. Manèka lawuh bisa didadèkaké semur kayata iwak pithik, iwak sapi, endhog godhog, endhog ceplok, tempè, tahu lan uga jèngkol. Piranti iki bisa dipilih salah siji utawa bisa uga dicampur 2 utawa luwih (kajaba jèngkol amarga mambuné bisa nyebar)

Cara nggawé[besut | besut sumber]

Piranti sing dicepakaké[besut | besut sumber]

  • Iwak pitik 500 gram
  • Bahan tambahan liya kaya endhog godhog, tahu, tempé utawa bisa uga ora nganggo.
  • Godhong salam 4 lembar
  • Laos 1 cm
  • Kunir ½ cm
  • Jaé 1 cm
  • Cengkèh 7 wiji
  • Pala bubuk ¼ sendhok tèh
  • Banyu 1 liter
  • Kècap 7 sendhok pangan bisa uga ditambah
  • Brambang goréng
Semur jèngkol

Bumbu alus[besut | besut sumber]

  • Brambang 10 wiji
  • Bawang 7 wiji
  • Tumbar 2 sendhok tèh
  • Mrica 2 sendhok tèh
  • Miri 6 wiji
  • Bubuk kaldu pitik 1 sendhok tèh
  • Uyah 1 ½ sendhok tèh
  • Gula pasir ½ sendhok tèh
  • Lenga goréng 3 sendhok pangan

Cara ngolah[besut | besut sumber]

  1. Kumbah iwak pitik lan iris dadi 6 bageyan
  2. Uleg kabèh bumbu alus ing lèmpèr nganti alus.
  3. Panasaké wajan lan osèng bumbu alus nganti ambuné arum.
  4. Aworaké laos, jaé, kunir, cengkèh, salam lan pala.
  5. Suntak banyu putih lan entèni nganti umub.
  6. Cemplungaké iwak pitik, endhog godhog, tahu lan tempé.
  7. Tambahné kecap lan entèni nganti ngresep ing lawuh.
  8. Menawa duduhé wes angslup banjur dientas.
  9. Wènèhaké ing mangkok gedhe banjur dikepyuri brambang gorèng.
  10. Semur wis bisa dipangan.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Saté buntel

Gulé tambusu

Garang asem

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Resèp masak semur

Videyo masak semur