Serbia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Република Србија
Republika Srbija
Motto: Само Слога Србина Спасава
Lagu kabangsanBože pravde
Ibu kutha
and largest city
Beograd
Basa resmi Serbia1
Pamaréntahan Republik
 -  Presiden Tomislav Nikolić
 -  Perdana Menteri Ivica Dačić
Kamardikan
 -  Banyu (%) n/a
Pedunung
 -  2002 estimate 9.396.411 (83)
 -  - census -
PDB (KKB) 2010 estimate
 -  Total US$79,94 milyar[1] (75)
 -  Per capita US$10.830 (74)
Valuta Dinar Serbia
uga euro ing Kosovo (ALL)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 381
Internet TLD .rs ; .srb

Serbia utawa resminé Republik Serbia (basa Serbia: Република Србија utawa Republika Srbija) yakuwi negara republik ing kidul-wétan lan pusat Eropah. Serbia wewatesan karo negara Hongaria ing sisih lor; Rumania lan Bulgaria ing sisih wétan; Republik Makedonia lan Albania ing sisih kidul; lan Montenegro, Kroasia, lan Bosnia-Herzegovina ing sisih kulon.

Asal mulané negara Serbia wiwit saka pratengahan abad kaping 9. Kerajaan Serbia muncul ing abad kaping 11, lan ana ing abad kaping 13 owah dadi Kakaisaran Serbia. Sawisé taun 1918, Serbia minangka anggota perintis Yugoslavia kanthi werna-werna jinis (Karajaan Yugoslavia, Republik Federal Sosialis Yugoslavia lan Republik Federal Yugoslavia).

Ana ing tanggal 21 Mei 2006, rakyat Montenegro nganakaké Referendum kanggo Kamardikan Montenegro lan cacah 55,5 persen milih Montenegro mardhika. Sabanjuré negara Uni kuwi pisah manèh dadi negara Republik Serbia lan Republik Montenegro.

Tanggal 17 Februari 2008 Kosovo proklamasi kamardikan saka Serbia, lan tanggal 18 Februari 2008 diakoni déning 17 negara.[2][3][4]

Geografi[sunting | sunting sumber]

Serbia dumunung ing Eropah, yakuwi ing semenanjung Balkan lan ing Dhataran Pannonian. Negara iki lokasiné dadi simpang dalan antarané Eropah Tengah, Eropah Kidul lan Eropah Wétan. Kali Danube (2850 km) mili ngliwati negara iki ing sisih lor, dawané watara 588 km lan dadi tapel wates karo negara Kroasia lan sebagéan saka Romania, sadawané Dhataran Wallachian ing sisih wétan. Kali Sava minangka tapel wates sisih kidul karo Provinsi Vojvodina, mili tumuju Kali Danube ing kutha Beograd, lan ngliwati pabukitan Fruška Gora ing sisih kulon. Suwidak kilometer sisih lor-wétané Beograd, kali Tisa mili tumuju menyang kali Danube, sawise mili adohé 1350 km saka Ukraina, lan kali Kali Timiş (60 km/350 km), kang sabagéan bisa dilayari, mili uga menyang kali Danube ing Pančevo. Kali Begej (254 km) mili tumuju menyang kali Tisa ing cedhak Titel. Kabèh saka lima kali mau bisa dilayari, ngubungaké negara iki karo Eropah Lor lan Eropah Wétan (liwat rute Rhine-Main-Danube CanalSegara Lor), menyang Eropah Wétan (liwat rute Kali Tisa–, Timiş–, Kali Begej – lan Danube – Segara Ireng) lan menyang Eropah Kidul (liwat Kali Sava).

Tapel wates sisih wétan arupa Pagunungan Carpathian, kang mujur ing Eropah Tengah. Pagunungan Carpathian ketemu Pagunungan Balkan, sadawaning ilèn Kali Velika Morava, kali kang dawané 500 km (sabagéan bisa dilayari). Pucuk Midžor minangka pucuk gunung paling dhuwur ing tlatah Serbia Wétan, yakuwi dhuwuré 2156 m. Ing kidul-wétan, Pagunungan Balkan ketemu karo Pagunungan Rhodope, ngubungaké negara iki karo negara Yunani.

Gunung Šar ing Kosovo dadi tapel wates karo negara Albania, kanthi siji pucuk yakuwi Djeravica (2656 m). Alpen Dinaric ing Serbia mujur sadawané ilèn Kali Drina (350 km bisa dilayari kapal cilik) adhep-adhepan karo pucuk Dinaric ing sebrangé panté ing Bosnia-Herzegovina.

Taman Nasional[sunting | sunting sumber]

Serbia duwé 5 taman nasional:

Pamaréntahan lan pulitik[sunting | sunting sumber]

Presidhèn Serbia saiki yaiku Boris Tadić, pamimpin partai Démokrat Serbia (DS). Boris Tadić menangaké 53% swara ing puteran kapindho jroning pamilihan umum tanggal 27 Juni 2004. Serbia nganakaké referendum ing tanggal 28 -29 Oktober 2006 kanggo ratifikasi konstitusi anyar paska Milošević. Tanggal 8 Mèi 2007, Tomislav Nikolić kapilih dadi Ketua Parlemèn Serbia.[5] Sawisé négosisasi ing menit-menit pungkasan atara partai Démokrat Serbia lan partai DSS wusanané disetujoni pamaréntahan anyar ing tanggal 11 Mèi 2007 antara DS, DSS lan G17 Plus.[6] Bab iki ndadèkaké munduré Nikolić rong dina sawisé kuwi ing tanggal 13 Mèi 2007. Nikolic digantèkaké déning Oliver Dulić.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Serbia dipérang dadi 29 dhitrik lan siji kutha yaiku Beograd. Dhistrik lan kutha mau banjur dipérang manèh jroning sawetara munisipal. Serbia nduwé siji provinsi otonom yaiku Vojvodina (7 dhistrik, 46 munisipal). Sadurungé mardika Kosovo uga arupa provinsi otonom ing Serbia. Pérangan sing dumunung ing antara provinsi Vojvodina dan tilas provinsi Kosovo mau sing diarani Serbia tengah. Serbia tengah iku dudu sawijining dhaérah administratif lan ora nduwèni pamaréntahan dhéwé. Jroning Basa Inggris tlatah iki dijuluki Serbia proper kanggo nuduhaké "pérangan saka Republik Serbia sing ora klebu provinsi otonom kaya kasebut jroning Kapustakan Konggrès Amérika Sarékat.[7] Julukan iki uga dipigunakaké ing Basa Serbo-Kroasia ing jamané Yugoslavia (kanthi istilah "uža Srbija", sing maknané: "Serbia ciut").

Demografi[sunting | sunting sumber]

Peta ètnik ing Serbia miturut sènsus taun 2002
Statistik Populasi Serbia (Mei 2005)
Serbia (ora klebu Kosovo) ing 2002
Serbs
  
82.86%
Hungarians
  
3.91%
Bosniaks
  
1.82%
Roma
  
1.44%
Yugoslavs
  
1.08%
liya-liya
  
9.79%


Pedunung Serbia mayoritas saka suku Serbia (Serbs). Golongan minoritas kang wigati antara liya: Wong Albanian (mayoritas ing Kosovo), wong Hungaria, Bosniaks, Wong Roma, wong Kroasia, wong Ceko lan Slowak, wong Montenegro, wong Macedonia, wong Bulgaria, wong Romania, lsp. Loro provinsi yakuwi Vojvodina lan Kosovo, sacara etnik lan agama pancèn béda.

Miturut sensus resmi pungkasan[8] data taun 2002, komposisi etnik Serbia:

  • Total: 7,498,001
    • Ètnik Serbia: 6,212,844 (82.86%)
    • Ètnik Hungaria: 293,172 (3.91%)
    • Ètnik Bosnia: 136,464 (1.82%)
    • Ètnik Roma: 107,971 (1.44%)
    • Ètnik Yugoslavia: 80,978 (1.08%)
    • Liya (kurang saka 1%): 666,572 (8.89%)

Kutha wigati[sunting | sunting sumber]

Beograd, ibi kutha Serbia

Kutha wigati (pedunung luwih saka 50,000 jiwa ing dhaerah kutha) — data sensus taun 2002 ( data taun 2005/2006 kanggo Novi Sad/Beograd[9]).

Kutha Populasi
Urban Metropolitan
Beograd 1,304,219 1,689,667
Novi Sad 255,071 333,895
Niš 236,722 252,131
Kragujevac 147,473 211,580
Subotica 99,471 147,758
Zrenjanin 79,545 131,509
Leskovac 78,030 156,252
Smederevo 77,808 109,867
Pančevo 77,087 127,162
Kruševac 75,256 131,368
Čačak 73,217 117,012
Užice 63,577 83,022
Valjevo 61,035 96,761
Kraljevo 57,411 121,707
Šabac 55,240 122,893
Vranje 55,052 87,288
Novi Pazar 54,604 85,249
Sombor 51,471 97,263

Agama[sunting | sunting sumber]

Serbia (ora klebu Kosovo) ing taun 2002
agama persen
Eastern Orthodoxy
  
84.1%
Roman Catholicism
  
6.24%
Islam
  
4.82%
Protestantism
  
1.44%

Ma-abad-abad tlatah Serbia dadi tapel wates agama anatara Orthodoks lan Katulik Roma, banjur mlebuné agama Islam, Serbia dadi negara kang dumadi saka manéka warna penganut agama ing bawana Eropah.

Komunitas Islam[sunting | sunting sumber]

Kaum muslim ing Serbia dumadi saka sawetara komunitas yaiku:

  • "Komunitas Islam Serbia" (Islamska zajednica Srbije), kanthi kalungguhan ing Beograd, sacara administratif dipimpin déning (Grand Mufti) Adem Zilkić.
  • "Komunitas Islam ing Serbia" (Islamska zajednica u Srbiji), kanthi kalungguhan ing Novi Pazar, sacara administratif dipimpin déning mufti Muamer ef. Zukorlić, nyakup sawetara organisasi yaiku:
    • Komunitas Islaming Sandžak (Islamska zajednica Sandžaka), kanthi kalungguhan ingNovi Pazar, dipimpin déning mufti Muamer Zukorlić.
    • Komunitas Islam ing Vojvodina (Islamska zajednica Vojvodine), kanthi kalungguhan ing Novi Sad, dipimpin dénig mufti Fadil Murati.
    • Komunitas Islam ing Preševo Valley (Islamska zajednica Preševske Doline), kanthi kalungguhan ing Preševo.
    • Komunitas Islam ing Serbia Pusat (Islamska zajednica Centralne Srbije), kanthi kalungguhan ing Beograd.
Masjid ing Beograd


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, April 2011: Nominal GDP list of countries. Data for the year 2010". Imf.org. 14. 9. 2006.. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/01/weodata/weorept.aspx?sy=2010&ey=2010&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=512,941,914,446,612,666,614,668,311,672,213,946,911,137,193,962,122,674,912,676,313,548,419,556,513,678,316,181,913,682,124,684,339,273,638,921,514,948,218,943,963,686,616,688,223,518,516,728,918,558,748,138,618,196,522,278,622,692,156,694,624,142,626,449,628,564,228,283,924,853,233,288,632,293,636,566,634,964,238,182,662,453,960,968,423,922,935,714,128,862,611,716,321,456,243,722,248,942,469,718,253,724,642,576,643,936,939,961,644,813,819,199,172,184,132,524,646,361,648,362,915,364,134,732,652,366,174,734,328,144,258,146,656,463,654,528,336,923,263,738,268,578,532,537,944,742,176,866,534,369,536,744,429,186,433,925,178,869,436,746,136,926,343,466,158,112,439,111,916,298,664,927,826,846,542,299,967,582,443,474,917,754,544,698&s=PPPGDP&grp=0&a=&pr.x=41&pr.y=16. Retrieved 25. 1. 2013..
  2. ^ US Secretary of State Condoleezza Rice. "U.S. Recognizes Kosovo as Independent State", U.S. Department of State, 2008-02-18. diaksès tanggal 2008-02-18. Archived from the original on 2008-02-19. 
  3. ^ "Britain, France recognise Kosovo", Associated Press, 2008-02-18. diaksès tanggal 2008-02-18. 
  4. ^ Castle, Stephen. "Kosovo is Recognised by U.S., France and Britain", 2008-02-18. diaksès tanggal 2008-02-18. 
  5. ^ Nick Hawton (8 May 2007). "Political uncertainty stalks Serbia" (in English). BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6636199.stm.
  6. ^ "Tadić, Koštunica reach cabinet deal" (in English). B92. 11 May 2007. http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2007&mm=05&dd=11&nav_category=93&nav_id=41168.
  7. ^ Library of Congress. "Glossary -- Yugoslavia" (in English). http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/yugoslavia/yu_glos.html.
  8. ^ "Statistical office of the Republic of Serbia" (in Serbian). http://www.statserb.sr.gov.yu/.
  9. ^ "Beograd u brojkama" (in Serbian) (PDF). City of Belgrade Institute for Informatics and Statistics. 2006. http://www.zis.bg.gov.yu/upload/BeogradUBrojkama%202006%20S.pdf.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Serbia ing Wikimedia Commons.
Temokna informasi luwih akèh ing Serbia kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sedhèrèk Serbia, Sugeng Rawuh wonten ing Wikipedia basa Jawi!
Jawa-wiki-21.png
Memulai
Miwiti
Bantuan
Pitulungan
  • Pitulung:Isi - papan kanggo nggolèk informasi carané cawé-cawé ing Wikipedia, sakdurungé takon karo panganggo liyané.
  • FAQ - pitakonan sing asring ditakokaké babakan Wikipedia.
  • Wikipedia:Portal komunitas - informasi kegiatan ing Wikipedia.
  • Supaya ora salah nggawé artikel wacanana larangan iki
Tips
Pituduh praktis
Membuat kesalahan?
Gawé Keluputan?
  • Aja wedi.! Panjenengan ora usah wedi nggawé kesalahan nalikané nggawé artikel utawa kaca anyar, utawa nyunting lan mbusak tulisan.

    Pengurus lan para panganggo liyané bakal ngawasi owah-owahan anyar lan mbalèkaké tulisan asliné menawa ana kaluputan tulisan.

Welcome! If you are not an Javanese speaker, you may want to visit the Javanese Wikipedia embassy or a slight info to find users speaking your language. Enjoy!
Sugeng makarya, mangga sami-sami nyunting lan ngrembaka aken Wikipedia basa Jawi!

RTS - Stasiun Televisi Serbia

Pamaréntah[sunting | sunting sumber]

(In alphabetical order of domain name.)

Link liyané[sunting | sunting sumber]


Geographic locale
International organizations

Cithakan:CEFTA Cithakan:Black Sea Economic Cooperation countries


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Serbia&oldid=884702"