Mesir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
جمهوريّة مصر العربيّة
Jumhūriyat Misr al-Arabiyah
Motto: 
Lagu kabangsanBiladi, Biladi, Biladi
Ibu kutha
and largest city
Kairo
Basa resmi Arab
Pamaréntahan Republik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 0,6%
Pedunung
 -  2005 estimate 77.505.756 (15)
 -  2004 census 76.117.420
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$282,3 milyar (31)
 -  Per capita US$1.350 (115)
Valuta Pound (EGP)
Zona wektu (UTC+2)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 20
Internet TLD .eg
Sphinx lan pyramid Giza

Republik Arab Mesir, luwih dikenal minangka Mesir, (basa Arab: مصر) kuwi sawijining negara kang sebagéan gedhé wilayahé dumunung ana ing Afrika bagéan lor-wétan. Kanthi jembar wilayah watara 997.739 km² Mesir nyakup Semenanjung Sinai (dianggep minangka bagéan saka Asia Kulon-Kidul), déné sebagéan gedhé wilayahé dumunung ing Afrika Lor. Mesir wewatesan karo Libya ing sisih kulon, Sudan ing sisih kidul, jalur Gaza lan Israel ing sisih lor-wétan. Watesé karo tlatah segara yakuwi Segara Tengah ing sisih lor lan Segara Abang ing sisih wétan. Mayoritas pedunung Mesir manggon ing pinggir Kali Nil (watara 40.000 km²). Sebagéan gedhé dharatan minangka bagéan saka segara wedhi utawa ara-ara Sahara kang arang dipanggoni. Mesir misuwur kanthi peradaban kuno lan rupa-rupa monumen kuno paling mégah ing donya, upamané Piramid Giza, Kuil Karnak lan Lembah Raja sarta Kuil Ramses. Ing Luxor, sawijining kutha ing tlatah wilayah kidul, ana artefak kuno kang nyakup watara 65% artefak kuno ing saindhenging donya. Saiki, Mesir diakoni sacara umum minangka pusat budhaya lan politik utama ing wilayah Arab lan Timur Tengah.

Pulitik[sunting | sunting sumber]

Mesir awangun republik wiwit 18 Juni 1953. Mohamed Hosni Mubarak mengku jabatan minangka Presidhèn Mesir suwéné limang periode, wiwit 14 Oktober 1981 sawisé Presidhèn Mohammed Anwar el-Sadat diprajaya. Liyané kuwi, dhèwé uga pemimpin Partai Demokrat Nasional. Perdhana Mentri Mesir, Dr. Ahmed Nazif dilantik ing 9 Juli 2004 nggantèkaké Dr. Atef Ebeid.

Kakuwasan ing Mesir diatur kanthi sistem semipresidensial multipartai. Sacara teoritis, kakuwasan eksekutif dipara antara presidhèn lan perdhana mentri nanging jroning praktek sadina-dina kakuwasan apunjer ing tangan presidhèn, kang dipilih jaroning Pemilu minangka kandidat tunggal. Mesir uga nganaaké Pemilu parlemen multipartai.

Ana ing pungkasan Februari 2005, Presiden Mubarak ngumumaké perubahan aturan pemilihan presidhèn kanggo Pemilu multikandidat. kanggo sapisanan wiwit 1952, rakyat Mesir olèh kasempatan kanggo milih pemimpin saka daftar werna-werna kandidat. Nanging, paugeran kang anyar uga nerapaké werna-werna watesan saéngga para tokoh, kaya déné Ayman Nour, ora bisa mèlu Pemilihan lan Mubarak menang manèh.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Mesir minangka negara Arab paling akèh pedunungé watara 74 yuta. Mèh kabèh populasi dumunung ing sadawané Kali Nil, utamané Iskandariyah lan Kairo, lan sadawané Delta Nil lan cedhak Terusan Suez. Mèh 90% saka populasiné pemeluk agama Islam lan sisané Kristen (utamané denominasi Coptic. Pedunung Mesir mèh homogin. Pengaruh Mediterania (kaya Arab lan Italia) lan Arab muncul ing sisih lor, lan ana sawetara pedunung asli ireng ing sisih kidul. Akèh teori wis diusulaké bab asal-usul wong Mesir, nanging ora ana kang konklusif, lan kang paling akèh ditampa yakuwi masyarakat Mesir minangka campuran saka wong Afrika Wétan lan Asiatik kang pindhah menyang lembah Kali Nil sawisé jaman es. Wong Mesir nggunakaké basa saka kaluarga Afro-Asiatik (sadurungé dikenal minangka Hamito-semitic).

Pamérangan Administratif[sunting | sunting sumber]

Mesir dipérang dadi 26 governorat (muhafazat; tunggal – muhafazah):

Agama[sunting | sunting sumber]

Péta Mesir
Geréja Ortodok Coptic ing Aleksandria

Agama nduwèni peranan wigati tumrap urip ing Mesir. Sacara ora resmi, adzan kang dikumandangké ping lima sadina dadi pathokan werna-werna kagiatan. Kairo uga dikenal kanthi werna-werna menara masjid lan geréja. Miturut konstitusi Mesir, kabèh perundang-undangan kudu cocok karo hukum Islam. Negara ngakoni mazhab Hanafi liwat Kementrian Agama. Imam dilatih ing sekolah keahlian kanggo imam lan ing Universitas Al-Azhar, kang nduwèni komite kanggo mènèhi fatwa bab masalah agama.

Sangang puluh persèn pedunung Mesir penganut Islam, mayoritas Sunni lan sebagéan uga nganut ajaran Sufi lokal. Watara 10% pedunung Mesir nganut agama Kristen; 95% ing denominasi Koptik (Koptik Ortodoks, Katulik Koptik, lan Protestan Koptik.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Mesir ing Wikivoyage


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.


Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania


Bawana-bawana ing Donya
Asia | Afrika | Amerika: Amérika Lèr - Amérika Kidul | Antartika | Eropah | Australia

(Kapuloan Pasifik ing Oseania mboten mlebet bagéyan saking bawana pundi kémawon)

Kaanggotaan International

Cithakan:Negara nganggo basa Afro-Asiatik

Uni Afrika

Aljazair · Angola · Benin · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Kamerun · Tanjung Verde · Republik Afrika Tengah · Chad · Komoro · Republik Demokratis Kongo · Republik Kongo · Côte d'Ivoire · Djibouti · Mesir · Eritrea · Ethiopia · Guinea Khatulistiwa · Gabon · Gambia · Ghana · Guinea · Guinea-Bissau · Kenya · Lesotho · Liberia · Libya · Madagaskar · Malawi · Mali · Mauritania · Mauritius · Mozambik · Namibia · Niger · Nigeria · Rwanda · Republik Demokratik Arab Sahrawi · Sao Tome lan Príncipe · Senegal · Seychelles · Sierra Leone · Somalia · Republik Afrika Kidul · Sudan · Swaziland · Tanzania · Togo · Tunisia · Uganda · Zambia · Zimbabwe

Cithakan:Komunitas negara Sahel-Sahara

Cithakan:Negara nganggo basa Semitic

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mesir&oldid=816077"