Myanmar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ဴပည္ေထာင္စုဴမန္မာနုိင္ငံေတာ္
Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw
Motto: Gabar Majay Bamar
Lagu kabangsanGba Majay Bma
Ibu kutha Nay pyi taw
Largest city Yangon
Basa resmi Myanmar
Pamaréntahan Junta militer
 -  Ketua DPPN Jend. Senior Than Shwe
 -  Perdana Menteri Thein Sein
Kamardikan
 -  Banyu (%) 3,06%
Pedunung
 -  2006 estimate 51.000.000 (29)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$74,1 miliar (63)
 -  Per capita US$1.364 (165)
Valuta Kyat (MMK)
Zona wektu (UTC+6:30)
Lajur kemudi kanan
Kodhe tilpun 95
Internet TLD .mm

Persatuan Myanmar (uga dikenal minangka Burma) iku sawijining negara ing Asia Kidul-Wétan. Negara kanthi wiyar 680 km² iki wus dipréntah déning pamaréntahan militer wiwit kudeta taun 1988. Negara iki sawijining negara berkembang lan nduwèni populasi luwih saka 50 yuta jiwa. Ibu kuthané ana ing Yangon sadurungé dipindhah déning pamaréntahan junta militer ing Naypyidaw tanggal 7 November 2005.

Ing taun 1988, ana gelombang demonstrasi gedhèn sing nentang pemerintahan junta militèr. Gelombang demonstrasi iki dipungkasi kanthi tindak kakerasan déning tentara marang para demonstran. Luwih saka 3000 jiwa kaprejaya.

Jroning pemilu 1990 partai pro-demokrasi pimpinan Aung San Suu Kyi menang 82 persèn swara nanging asil pemilu iki ora diakoni rezim militèr sing kuwasa.

Pulitik[sunting | sunting sumber]

Owah-owahan jeneng saka Burma dadi Myanmar dipatrapaké déning pemerintahan junta militèr tanggal 18 Juni 1989. Junta militèr ngowahi jeneng Burma dadi Myanmar supaya ètnis non-Burma ngrasa dadi bagéyan saka negara iki. Senadyan mangkono, owah-owahan iki ora diadopsi déning donya internasional sakabèhané.

Sawetara negara Eropah kaya Inggris lan Irlandia sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep nganggo jeneng "Burma" yèn ngarujuk marang negara kasebut.

PBB, sing ngakoni hak negara kanggo nemtokaké jeneng negarané, migunakaké jeneng Myanmar, semono uga Prancis lan Jerman. Ing Jerman, kamentrian luar negeri migunakaké Myanmar, nanging mèh kabèh média Jerman migunakaké Burma.

Pemerintah AS, sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep migunakaké Burma nanging mayoritas média gedhé kaya The New York Times, CNN lan Associated Press migunakaké Myanmar.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

14 negara bagéyan lan divisi Myanmar.

Myanmar dipérang dadi pitung negara bagéyan (pyine) lan pitung divisi (yin).[1] Divisi mayoritas dipanggoni ètnis Bamar, sauntara negara bagéyan (Pyinè.svg) mayoritas dipanggoni ètnis-ètnis minoritas tinamtu. Saben negara bagéyan lan divisi banjur dipérang manèh dadi distrik-distrik.

Divisi[sunting | sunting sumber]

Negara bagéyan[sunting | sunting sumber]

Kelompok etnis ing Myanmar[sunting | sunting sumber]

  • Etnis Bamar/Burma. Rong protelon saka total warga Myanmar. Nganut agama Buddha, manggon ing sebagéyan gedhé wilayah negara kajaba padésan.
  • Etnis Karen. Suku sing nganut agama Buddha, Kristen utawa campuran. Ngupaya status otonomi sajroning 60 taun. Manggon ing pagunungan cedhak tapel wates karo Thailand.
  • Etnis Shan. Etnis sing nganut agama Buddha sing isih kerabat karo ètnis Thai.
  • Etnis Arakan. Uga disebut Rakhine, umumé nganut agama Buddha lan manggon ing pebukitan ing Myanmar kulon.
  • Etnis Mon. Etnis sing nganut agama Buddha, manggon ing kawasan kidul cedhak tapel wates karo Thailand.
  • Etnis Kachin. Akèh-akèhé nganut agama Kristen. Ètnis iki uga kasebar ing Cina lan India.
  • Etnis Chin. Akèh-akèhé nganut agama Kristen, manggon ing cedhak tapel wates karo negara India.
  • Etnis Rohingya. Ètnis Muslim sing manggon ing saloré Rakhine, akèh sing wis ngungsi menyang Bangladesh utawa Thailand.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Myanmar&oldid=820256"