Jerman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bundesrepublik Deutschland
Bendera Jerman Lambang Jerman
(Bendera Jerman)
Nasional Hymne: Einigkeit und Recht und Freiheit
(basa Jawa: Persatuwan lan Keadilan lan Kebebasan)
Lokasi Jerman
Basa resmi Basa Jerman
Ibu kutha Berlin
Kutha paling gedhé Berlin
Kanselir Angela Merkel (CDU)
Wakil Kanselir Sigmar Gabriel (SPD)
Presiden Joachim Gauck
Wilayah
- Total
- % air
Urutan ke-61
349.223 km²
2,416%
Pedunung
- Total (2004)
- Kepadatan penduduk
Urutan ke-13
82.495.000
242/km²
Pambentukan
Manunggal


Prajanjian Verdun (843)
18 Januari 1871
23 Mei 1949
3 Oktober 1990
PDB
- Total (2003)
- PDB/kapita
Urutan ke-3
$2,271 trilyun
$27.600
Valuta Euro (€)1
Zona wektu
- yèn musim panas
CET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Lagu kabangsan Das Lied der Deutschen
TLD .de
Kodhe télépon +49

1 Sebelum 2002: Deutsche Mark.

Jerman (basa Jerman: Deutschland) iku sawijining negara gedhé ing Eropah. Ibukuthané Berlin. Pedunungé ana kurang luwih 82.438.000 jiwa. Negara iki minangka negara kanthi posisi ekonomi lan pulitik sing wigati ing Eropah lan sacara winates ing tataran donya. Jerman dikenal ing babagan panguwasan teknologi maju, khususé jroning industri kendaraan bermotor lan alat-alat presisi.

Wilayah lan pamérangan administrasi[sunting | sunting sumber]

Pamérangan administratif Republik Federal Jerman.

Negara kanthi sajarah sing dawa iki wewatesan langsung karo sangang negara. Ing sisih kulon wewatesan karo Walanda, Belgia, Luksemburg, lan Prancis. Ing sisih kidul wewatesan karo Swiss lan Austria. Ing sisih wétan wewatesan karo Cékia lan Polandia. Ing sisih lor wewatesan karo Denmark.

Imperium Romanum Germania.png

Sacara administrasi, Jerman iku negara federasi (Bund) kanthi 13 negara bagéan (Bundesland) lan telu kutha satingkat negara bagéan (Bundesstadt). Negara-negara bagéan modhèrn sing ana saiki (pirsani daftar negara bagéan) diwangun wiwit pungkasan Perang Donya II. Sadurungé, pamérangan isih mèlu garis kapemilikan feodalistik, minangka peninggalan jaman Kekaisaran Jerman.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jerman&oldid=886744"