Walanda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nederland
Motto: Je Maintiendrai
(Prancis: "Aku ora bakal gigrig")
Lagu kabangsanWilhelmus van Nassouwe
Ibu kutha Amsterdam. The Hague is the seat of government
Largest city Amsterdam
Basa resmi Dutch, Frisian 1
Pamaréntahan Dem. const. monarki
Kamardikan
 -  Banyu (%) 18.41%
Pedunung
 -  July 2004 estimate 16,318,199 (59th)
 -  n/a census n/a
PDB (KKB) 2003 estimate
 -  Total $476,912 million (18th)
 -  Per capita $29,412 (10th)
Valuta Euro 2 (€ EUR)
Zona wektu CET (UTC+1)
 -  Summer (DST) CEST (UTC+2)
Kodhe tilpun 31
Internet TLD .nl

Walanda, (jroning Basa Walanda: Koninkrijk der Nederlanden), sing sacara harafiah tegesé "Karajan Tanah-Tanah Ngisor", yaiku salah sawijiné negara ing lor-kulon Eropah. Ing sisih wétan negara iki wewatesan karo Jerman, ing sisih kidul karo Belgia lan ing sisih kulon, ing sebrang Laut Utara karo Inggris.

Tembung Walanda jroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda -> "olanda" -> "Walanda".

Walanda iku salah sijiné negara sing tau njajah Tanah Jawa lan Indonésia tumeka telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonesia ing tanggal 27 Desember 1949 ing prastawa sing dikenal kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Peta Walanda, titik abang ibu kutha provinsi lan titik ireng kutha misuwur liyané.

Walanda dipérang dadi 12 kawasan administrasi kang dijenengké provinsi (provincies).

Saben dhaerah kabagi marang marang kutha-kutha (gemeenten). Ana sawetara pulo ing Karibia kang ana ing ngisor pamaréntahan Walanda: Antillen Belanda lan Aruba.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Walanda ing Wikivoyage

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Walanda&oldid=885760"