Inggris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kanggo negara Britania Raya kang uga kerep diarani Inggris, delengen Britania Raya.
England
Flag of England.svg

EnglishcoatofarmsGFDL.png

(Gendéra Inggris) (Lambang Inggris)
Motto: Dieu et mon droit (Basa Perancis: Pangéran lan Hakku)
Map of England within the United Kingdom.png
Basa resmi ora ana, basa Inggris sacara de facto
Ibu kutha London
Wilayah
 - Total

130.395km²
Pedunung ;- Total (2006) ;- Kapadhetan 58.716.581;
Disawijèkaké Abad ka-9 déning
Egbert saka Wessex
Zona wektu UTC+0
Lagu kabangsan God Save the Queen

Inggris (Basa Inggris: England) kuwi negara bagéyan paling gedhé lan paling padhet pedunungé saka negara-negara bagèyan kang amangun Persatuan Krajaan Britania Raya lan Irlandia Lor (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Negara-negara liyané yakuwi Skotlandia, Wales lan Irlandia Lor. Kerep banget jeneng Inggris dianggo nyebut sakabèhané negara iki.

Inggris kang wilayahé nyakup 2/3 pulo Britania, wewatesan karo Skotlandia ing sisih lor lan karo Wales ing sisih kulon.

Béda karo Skotlandia, Wales lan Irlandia Lor, Inggris ora nduwèni pamaréntahan lan parlemen lokal (satingkat karo DPRD) dhéwé.

Inggris kuwi negara kang awangun krajaan. Kepala negara diwengku déning Ratu lan kepala pamaréntahan déning Perdhana Mentri.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sajarah Inggris

Politik[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Pulitik ing Inggris

Daerah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Dhaérah ing Inggris

Region (wilayah) Inggris[sunting | sunting sumber]

Kali Gedhé[sunting | sunting sumber]

Kutha gedhé[sunting | sunting sumber]

Cithakan:England Labelled Map

Geografi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Geografi Inggris

Inggris nyakup 2/3 pulo Britania Raya lan ndarbèni wates dharat ing sisih lor karo Skotlandia lan kulon karo Wales. Dènè ing sisih kidul Inggris dipisahakè karo Perancis dèning Selat Inggris. Panggonan astronomis : 50°LU - 61°LU dan 11°BB - 15°BB

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Ekonomi Inggris

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Inggris&oldid=812813"