Italia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Repubblica Italiana
Motto: "L'Italia è una Repubblica democratica, fondata sul lavoro" — "Italia iku sawijining republik sing dhémokratis, dibangun ing dhuwuré kasil karyané"
Lagu kabangsanIl Canto degli Italiani
Ibu kutha
and largest city
Roma
Basa resmi Italia 1
Pamaréntahan Republik
 -  Presiden Giorgio Napolitano
 -  Perdana Menteri Enrico Letta
Kamanunggalan
 -  Banyu (%) 2,4%
Pedunung
 -  2005 estimate 58.103.033 (23)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$1.620 milyar (8)
 -  Per capita US$27.984 (20)
Valuta Euro 2 (EUR)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 39
Internet TLD .it

Italia resminé Republik Italia (basa Italia: Repubblica Italiana, iku sawijining negara ing bawana Eropah lan loro pulo gedhé ing Segara Mediteran, Sisilia lan Sardinia. Pedhunungé cacahé kira-kira ana 60 yuta. Ibu kuthané iku Roma. Italia wewatesan ing sisih lor karo pagunungan Alpen, sarta duwétapel wates karo negara-negara Prancis, Swiss, Austria lan Slovenia. Negara independen San Marino lan Vatican City kuwi minangka enclave jroning Semenanjung Italia, déné Campione d'Italia kuwi minangka sawijining exclave Italia ing negara Swiss.

Italia wis dadi papan kanggo werna-werna budaya Eropah, kayadéné Etruscans lan Roman, lan uga panggonan kelairan gerakan Renaissance, kang diwiwiti ing Toscano lan nyebar ka saindhenging Eropah. Ibukutha Italia, Roma wis dadi pusat peradaban Kulon, lan pusat Greja Katulik.

Dina iki, Italia kuwi sawijining negara Republik demokratik, lan negara maju kanthi GDP nomer 7 sadonya, naomer 8 ing Indeks Kualitas Urip,[1] lan rangkong nomer 20 ing donya bab Indèks Pembangunan Manungsa. Italia uga minangka salah siji pendhiri Uni Eropah (kang nadha tangani prajanjèn Treaty of Rome ing taun 1957), lan uga anggota klpmpok negara G8, Dewan Eropah, Uni Eropah Kulon, lan Inisiatif Eropah Tengah. Wiwit tanggal 1 Januari, 2007, Italia dadi anggota ora tetep Dewan Keamanan PBB.

Daerah[sunting | sunting sumber]

Italia dipérang dadi 20 dhaerah (regioni, tunggal: regione); lima ing antarané ndarbèni status otonomi khusus, ditandhani nganggo *:

Kabèh dhaerah, saliyané Valle d'Aosta, dipérang manèh dadi loro provinsi utawa luwih.

Kutha gedhé[sunting | sunting sumber]

Kutha-kutha ing Italia kanthi pedunung 300,000 jiwa utawa luwih (data ISTAT, Desember 2006):

Pos. Common Region Prov. Pedunung
1 Roma Lazio RM 2,705,603
2 Milan Lombardia MI 1,303,437
3 Napoli Campania NA 1,005,139
4 Turin Piemonte TO 975,139
5 Palermo Sisilia PA 666,552
6 Genoa Liguria GE 615,686
7 Bologna Emilia-Romagna BO 373,026
8 Firenze Toscana FI 365,966
9 Bari Apulia BA 325,052
10 Catania Sisilia CT 301,564

Dhaerah Metropolitan[sunting | sunting sumber]

Miturut OECD[2], dhaerah metropolitan utama ing Italia yakuwi:

Metropolitan area Pedunung
Milan 7.4 yuta
Roma 3.8 yuta
Napoli 3.1 yuta
Turin 2.4 yuta

Referensi[sunting | sunting sumber]

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Italia ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Italia&oldid=881339"