Sisilia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Flag of Sicily
Lokasi Regione Sicilia (mawa tandha abang) ing Italia

Sisilia (basa Italia: Sicilia) kuwi sawijining dhaerah otonomi Italia lan pulo paling gedhé ing Segara Tengah, kanthi jembar wewengkon 25.703 km² lan 4.968.991 pedunung.

Kutha-kutha ing Sisilia[sunting | sunting sumber]

Kutha-kuthaa wigati ing Sisilia yakuwi sang ibukutha regione, Palermo lan ibukutha-ibukutha provinsi yakuwi Catania, Messina, Siracusa, Trapani, Enna, Caltanissetta, Agrigento, Ragusa. Kutha-kutha liyané kang misuwur yakuwi Cefalù, Taormina, Bronte, Marsala, Corleone, Castellammare del Golfo Francavilla di Sicilia, lan Abacaenum (saikiTripi).

Geografi[sunting | sunting sumber]

Citra satelit Sisilia

Gunung geni Etna dumunung ing cedhak Catania. Kapuloan Eolie ing sisih lor sacara administratif bagéan saka Sisilia, sarta Isole Egadi ing sisih kulon, Kapuloan Ustica ing kulon-lor, lan Kapuloan Pelagia ing sisih kidul-kulon.

Sisilia kawentar jroning rong milenia minangka dhaerah pengasil woh-wohan: Olive (zaitun) lan anggur kuwi kasil agrikultur Sisilia liyané. Pertambangan ing distrik Caltanissetta dadi dhaerah kang ngasilakésulfur kang gedhé ing pungkasan abad ka-19, nanging tansaya mudhun wiwit taun 1950-an.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Dharat[sunting | sunting sumber]

Jaringan dalan tol ana ing pulo iki, sebagéan arupa kreteg amarga tlatahé kang dumadi saka dhataran kang akè bukité.

Sepur[sunting | sunting sumber]

Sisilia kahubung karo semenanjung Italia liwat jaringan sepur kang dilayani déning perusahaan Trenitalia. Sepuré kudu diunggahaké menyang kapal feri dhisik kanggo nyebrang antar pulo.

Udhara[sunting | sunting sumber]

Sisilia dihubungkan liwat udhara déning Bandara Internasional Palermo lan Bandara Catania-Fontanarossa. Liyané kuwi uga ana bandara regional kang cilik ing Trapani, Pantelleria lan Lampedusa.

Kasenian[sunting | sunting sumber]

Sisilia dikenal minangka panggonan seni: akèh penyair lan penulis dilairaké ing tlatah iki, antara liya Luigi Pirandello, Giovanni Verga, Salvatore Quasimodo, Gesualdo Bufalino lan Ignazio Buttitta.

Basa[sunting | sunting sumber]

Sebagéan pedunung Sisilia nganggo basa Italia lan basa Sisilia.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Sisilia ing Wikivoyage


Eropah | Italia | Sisilia (Sicilia)
Agrigento | Caltanissetta | Catania | Enna | Messina | Palermo | Ragusa | Siracusa | Trapani

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sisilia&oldid=816139"