Emilia-Romagna

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Regione Emilia-Romagna
Emilia-Romagna-Bandiera.png
Ibukutha Bologna
Presiden Vasco Errani
(Olive Tree)
Provinsi Bologna
Ferrara
Forlì-Cesena
Modena
Parma
Piacenza
Ravenna
Reggio Emilia
Rimini
Kotamadya 341
Wilayah 22.123 km²
 - Urutan ke-6 (7,3 %)
Populasi (2001)
 - Total

 - Urutan
 - Kepadatan


3.983.346
ke-8 (7,0 %)
180/km²
Italy Regions Emilia-Romagna Map.png
Peta kang nuduhake lokasi Emilia-Romagna ing Italia

Emilia-Romagna kuwi sawijining region ing sisih lorItalia dumadi saka rong region kang kebak sejarah Emilia lan Romagna. Region iki arupa segitiga kasar, diwatesi ing wétan déningSegara Adriatik, ing lor déning Kali Po, lan ing kidul déning Pegunungan Apennine. Kanthi pedunung kang cacahé 4.030.000 jroning tlatah kang ambané 22.123 km² ing sensus 2003, region iki minangka region kang padhet pedunungé (utamané ing bagéan kang rata). Emilia-Romagna minangka salah siji region paling makmur ing Italia, lan panganané uga misuwur.

Pertanian minangka kagiatan ekonomi kang paling utama: sereal, kentang, tomat lan bawang kuwi kang paling wigati, ditambahwoh-wohan lan anggur kanggo nggawé ombènan anggur (kang paling kawentar yakuwi Lambrusco, Sangiovese lan Albana).

Industri Emilia-Romagna uga sehat, khususé industri panganan lan pariwisata ing sadawané pesisir Segara Adriatik.

Kutha utamané yakuwi Bologna, minangka pusat sajarah, budaya, lan hiburan. Kutha wigati liyané yakuwi Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Modena, Rimini, Ferrara, Forli, Cesena, lan Ravenna.

Jeneng Emilia-Romangna asalé saka jaman Romawi Kuno. Emilia ngarujuk marang via Emilia, dalan wigati Romawi kang ngubungaké Roma karo tlatah Italia lor. Romagna kuwi perubahan saka Romània; déné Ravenna kuwi ibukutha bagéan Italia saka Kakaisaran Bizantium.

Komunitas[sunting | sunting sumber]

Kutha-kutha ing Emilia-Romagna kang nduwé pedunung luwih saka 50,000:

Comune Population (2006 est.)
Bologna 373,743
Modena 180,469
Parma 175,789
Reggio Emilia 157,388
Ravenna 149,084
Rimini 135,682
Ferrara 132,471
Forlì 112,477
Piacenza 99,340
Cesena 93,857
Imola 66,340
Carpi 64,517
Faenza 54,749


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Regione-Emilia-Romagna-Stemma.png Italia | Provinsi di regione Emilia-Romagna Regione-Emilia-Romagna-Stemma.png
Bologna | Ferrara | Forlì-Cesena | Modena | Parma | Piacenza | Ravenna | Reggio Emilia | Rimini
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Emilia-Romagna&oldid=813035"