Tomat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tomat
Tomat ingkang sampun mateng
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
ordo: Solanales
kulawarga: Solanaceae
Genus: Solanum
Species: S. lycopersicum
Jeneng binomial
Solanum lycopersicum
L.
Sinonim

Lycopersicon lycopersicum
Lycopersicon esculentum

Tomat inggih menika taneman kanthi woh ingkang kathah nutrisinipun. Menika saged dipunwastani sayuran utawi jangan-janganan. [1]

Tomat
Klasifikasi
Genus Lycopersicon[2]
Familia Lycopersicon[3]
Spesies Solanum lycopersicum L[3]

Tomat aslinipun saking wilayah Amerika ingkang iklimipun tropis. [3] Tomat dipuntanem dados tanduran woh-wohan wonten ing ladang, latar, utawi liar wonten ketinggian 1-1600 m wonten samandhapipun permukaan laut. [3] Tanduran menika boten tahan kaliyan jawah, srengéngé banter, sarta ngremeni siti ingkang gembur saha subur. [3]

Anatomi Tomat[sunting | sunting sumber]

Watangipun tomat menjalar saha lemes, boten tegap kados tetanduran sanés.[3] Dhuwuripun 0,5 ngantos 2,5 meter, cabangipun kathah, berambut, saha ambetipun kiyat. [3] Batangipun bunder, kandhel wonten ing buku-bukunipun.[3] Godhongipun majemuk menyirip, panggénanipun selang-seling, bentukipun bunder tigan ngantos memanjang, pucukipun landhep, helaian godhong ingkang ageng sisihipun berlekuk, ingkang helaianipun langkung alit sisihipun bergerigi, panjangipun 10 ngantos 40 cm, werninipun ijem anom. [3] Sekar majemuk, makempal wonten ing rangkaian kados tandan, bertangkai, mahkota wujudipun lintang, werninipun jené. [3] Wijinipun kathah, pipih, saha werninipun jené radi soklat. [3]

Sekar Tomat

Jinisipun Tomat[sunting | sunting sumber]

Woh tomat ingkang limrah wonten ing pasaran wujudipun bunder. [3] Ingkang ukuranipun ageng, dagingipun kandel, wijinipun sakedhik, saha werninipun abrit dipunwastani tomat buah. [3] Ingkang ukuranipun langkung alit dipunwastani tomat sayur amargi dipunginaaken wonten ing masakan. [3] Ingkang alit-alit kados nèkeran dipunwastani tomat ceri saha dipunginaaken kanggé campuran damel sambel. [3]
Kathah sanget varietas saking tanduran tomat. [1] Ingkang langkung kathah dipunproduksi inggih menika tomat abrit, ananging wonten ugi tanduran tomat ingkang dipunproduksi sanésipun abrit, tuladhanipun tomat jené, oranye, pink, wungu, ijem, saha tomat pethak. [1]

Mupangat tomat[sunting | sunting sumber]

Tomat nggadhahi Vitamin A saha Vitamin C ingkang inggil. [1] Para ilmuwan saking University of Illinois nemokaken menawi tomat saged dipunginaaken kanggé nyegah saha ngirangi risiko kanker prostat. [4] Pigmen karotenoid wonten ing lebetipun tomat nyegah sel kanker saged tahan. [4] Saged ugi dipunginaaken kanggé penyakit Bronkhitis, asma, radang usus buntu, lsp. [3]
Ing lebetipun tomat ugi wonten Lycopene.[1] Lycopene inggih menika antioksidan ingkang nangkal radikal bébas ingkang saged ganggu pertumbuhan sél secara normal.[1] Kasil ingkang langkung saé saking lycopene saged dipuntemokaken wonten ing produk-produk saking tomat, kadosta saos tomat. [1]

Budidaya Tomat[sunting | sunting sumber]

  • Milih wiji

Sadèrèngipun dipuntanem, langkung rumiyin milih wiji tomat. Déné caranipun kados mekaten: Wiji tomat ingkang saé puniku badhé nguntungaken. Déné winih ingkang ala, tanemanipun tomat badhé kénging panyakit, lan asilipun boten sepintena. Ngawontenaken wiji tomat puniku gampil. Inggih punika milih tomat ingkang mateng lan ingkang saé, boten bungkik lan boten uleren. Tomat mateng dipuniris dados kalih, tumuli wijinipun dipunwedalaken. Wiji puniki dipunkum ing toya resik sekawan dinten. Wiji tomat ingkang saé bakal nyilem, lan yiyitipun ingkang nèmplèk ing wiji puniku bakal ical piyambak. Sasampunipun sekawan dinten toya kum-kuman dipunbucal sesarengan kaliyan yiyit lan wiji ingkang ngambang. Wiji ingkang kantun dipunkumbah ambal makaping-kaping ngantos resik temenan. Wiji punikuy nuli dipundhedher ing pinihan.[5]

  • Persemaian

Bibit tomat ingkang badhé dipuntanem dipunangsal kanthi nyemai winih tomat. [6] Panggénan kanggé persemaian langkung saé dipunparingi tutup plastik bening ngantos winihipun berkecambah. [6]

  • Persiapan lahan

Siti dipunpacul saha dipunresiki saking ama, lajeng siti dipunalusaken saha diratakaken. [6] Lajeng dipundamel bédéngan kanthi ambanipun 1,00 - 1,20 cm déné panjangipun sesuai kaliyan kondisi lahan saha dhuwuripun bédéngan 20 - 40 cm kanggé lahan garing nanging kanggé lahan ingkang teles dipundamel dhuwur 50 - 60 cm. [6]

  • Pananduran

Sadéréngipun dipuntandur, lebetaken rabuk kandhang utawi kompos kanthi dosis 10-15 ton/Ha saha rabuk SP-36 200-250 Kg/Ha, lajeng bolongan dipuntutup nganggé siti.[6]

  • Pemupukan

Rabuk kompos utawi rabuk kandhang saha rabuk SP-36 dipunparingaken sadérengipun mangsa tandur. [6] Déné pupuk uréa saha KCl langkung saé dipunparingaken kaping 2, inggih menika saksampunipun tanduran thukul saha umuripun 1 wulan. [6]

  • Pemeliharaan Tanduran

Menawi boten jawah, kedah dipunsirami. [6] Penyiangan saha pembumbungan dipunlampahaken sesarengan kaliyan pemupukan ingkang kaping kalih, inggih menika 4 minggu saksampunipun tandur. [6]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g tomato.org (dipunundhuh tanggal 25 Maret 2011)
  2. ^ dictionary.references.com (Dipununduh tanggal 29 Maret 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p iptek.net.id (Dipunundhuh tanggal 25 Maret 2011)
  4. ^ a b vivanews.com (dipunundhuh tanggal 25 Maret 2011)
  5. ^ Sudharto lan Sudi Yatmana. 1994. Ajar Basa. Semarang: Aneka Ilmu.
  6. ^ a b c d e f g h i jakarta.litbang.deptan.go.id (dipunundhuh tanggal 25 Maret 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tomat&oldid=833742"