Kanker

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kanker katingal saking CT scan

Puru ayal utawi kanker utawi neoplasma ganas inggih menika penyakit kang dipun tengeri kanthi kasanèsan siklus sel khas kang nyebabaken kamampuan sél kanggé:

Tiga sipat ganas menika ingkang bentenaken kanker saking tumor jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang mboten , kadasta leukimia.[1]

Bentenipun tumor kaliyan kanker[sunting | sunting sumber]

Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih menika: Tumor kaperang dados kalih inggih menika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing jaringan. Menawi tumor ganas inggih menika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.[2]

Jinis Kanker[sunting | sunting sumber]

Panyebab Kanker[sunting | sunting sumber]

Kanker dipun sebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih menika:

Faktor keturunan[sunting | sunting sumber]

Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih menika, kanker payudara, kanker indung telur, kanker kulit saha kanker usus besar.

Faktor Lingkungan[sunting | sunting sumber]

Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia[sunting | sunting sumber]

panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama kanker pencernaan. Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih menika:

  • panganan kang dipun asap utawi dipun asemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun kanker lambung.
  • jat warna pakéan.
  • Logam berat kadasta merkuri ingkang asring wonten ing panganan seafood kang tercemar kadasta: kerang, ulam, lsp.
  • panganan (manis,tepung) kang dipun proses sacara langkung.

Virus[sunting | sunting sumber]

Virus kang dipun curigani nyebabaken kanker, inggih menika:

  • Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
  • Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipun tengeri lesi kulit warnanipun abrit).
  • Virus Hepatitis B nyebabaken kanker hati.
  • Virus Epstein - Bar(ing Afrika) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing Cina virus menika nyebabaken kanker hidung saha kanker tenggorokan.
  • Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.

Infeksi[sunting | sunting sumber]

Faktor perilaku[sunting | sunting sumber]

  • ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah lemak, ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
  • perilaku seksual inggih menika nglakokaken hubungan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.

Gangguan kaseimbangan hormonal[sunting | sunting sumber]

Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing sel kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.

Faktor kejiwaan, emosional[sunting | sunting sumber]

Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.

Radikal bebas[sunting | sunting sumber]

Radikal bebas inggih menika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang mboten pasangan ing bundheran sekitaripun.[3]

Cathethan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Pangertosan Kanker (dipun unduh 01 November 2012)
  2. ^ (id)Bentenipun tumor kaliyan kanker(dipun unduh 01 November 2012)
  3. ^ (id)Panyebab Kanker (dipun unduh 01 November 2012)

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kanker&oldid=887538"