Basa Italia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa Italia ora padha karo basa Italik.

Basa Italia (Italiano utawa La lengua Italiana)
Dianggo ing: Italia lan 29 negara liyané
Wilayah: Eropah Kidul
Cacahing panutur: 70 yuta
Peringkat: 21
Klasifikasi rumpun basa: Indo-Eropah

 Italik
  Roman
   Italo-Kulon
    Italo-Dalmasia
     Basa Italia

Status resmi
Basa resmi ing: Italia, Swiss, San Marino, Slovenia, Vatikan, Istria (Kroasia)
Ditata déning: Accademia della Crusca
Kodhe basa
ISO 639-1 it
ISO 639-2 ita
SIL ITA

Basa Italia kuwi sajinis basa Roman sing dianggo déning watara 70 yuta wong, mayoritas ing Italia. Basa Italia Standar yakuwi miturut dhialèk Toscana lan sawijining campuran basa-basa ing Italia Kidul lan basa Gallo-Roman ing Lor. Basa Italia standar (tanpa kena pangaribawa dhialèk) akèh dianggo ing kutha Siena, provinsi Toscana, Italia.

Standar Toscana sing wis suwé dipigunakaké wis kakikis wiwit sawetara dekade déning basa Italia sing dianggo ing Milan, pusat ekonomi Italia. Basa Italia nduwèni konsonan gandha, kaya Latin (nanging béda karo basa Gallo-Roman liyané, kaya basa Prancis lan basa Spanyol). Déné basa Roman liyané (kajaba basa Prancis), tekanan ing pangucapan minangka ciri-ciri sing wigati

Conto[sunting | sunting sumber]

  • Basa Inggris: inglese /inˈɡlese/
  • sugeng tindak: arrivederci /arriveˈdertʃi/
  • halo: ciao (ora resmi); buon giorno /bwɔnˈdʒorno/ (sugeng énjang), buona sera /bwɔnaˈsera/ (sugeng dalu)
  • pira? quanto (maskulin); quanta (feminin)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Italia ing KamusWiki.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Italia&oldid=854349"