Gunung geni

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Geni jebluk ing taun 1991

Gunung geni iku sawijining papan ing endi lava metu saka lemah. Gunung geni kerep mèmper gunung biyasa rupané.

Gunung geni muncul yèn ana gèsèkan antara lèmpèngan tèktonik. Lèmpèngan-lèmpèngan iki cedhak mula magmané muncrat tekan dhuwur. Nalika gunung geni njeblug, magma sing kakandhut ing kamar magma ing sangisoring gunung geni sing njeblug, metu awujud lahar utawa lava. Saliyané aliran lava, bebaya sing disebabaké déning gunung geni sing njeblug ing antarané arupa:

  • Aliran lava.
  • Jeblugan gunung geni.
  • Aliran lendhut.
  • Awu.
  • Kobongan alas.
  • Gas racun.
  • Gelombang tsunami.
  • Lindhu.
Tingkat isyarat gunung geni di Indonesia
Status Makna Tindakan
AWAS
  • Nandhakaké gunung geni sing siap utawa pinuju njeblug utawa sing ana ing kahanan kritis sing nuwuhaké bebaya
  • Jeblugan pambuka diwiwiti kanthi awu lan keluk
  • Jeblugan bisa kedadéyan jroning wektu 24 jam
  • Wilayah sing kaancam bebaya direkomendasi supaya dikothongaké
  • Koordinasi sacara padinan
  • Piket penuh
SIAGA
  • Nandhakaké gunung geni sing arep njeblug utawa nuwuhaké bebaya
  • Paningkatan intensif kagiatan seismik
  • Kabèh data nuduhaké yèn aktivitas bisa cepet dadi jeblugan
  • Yèn trèn paningkatan terus mundhak, jeblugan bisa kedadéyan jroning wektu 2 minggu
  • Sosialisasi ing wilayah sing kaancam
  • Panyiapan sarana darurat
  • Koordinasi padinan
  • Piket penuh
WASPADA
  • Ana aktivitas apa waé wujudé
  • Ana kamundhakan aktivitas ing sadhuwuring level normal
  • Paningkatan aktivitas seismik lan kedadéyan vulkanis liyané
  • Ana owah-owahan sethithik aktivitas sing diakibataké déning aktivitas magma, tektonik lan hidrotermal
  • Panyuluhan/sosialisasi
  • Penilaian bebaya
  • Pengecekan sarana
  • Pelaksanaan piket winates
NORMAL
  • Ora ana gejala aktivitas tekanan magma
  • Level aktivitas dhasar
  • Pengamatan rutin
  • Survei lan penyelidikan

Jenis gunung geni miturut wanguné[sunting | sunting sumber]

Stratovolcano
Tamèng
Cinder Cone
Kaldera

Klasifikasi gunung geni ing Indonésia[sunting | sunting sumber]

Kalangan vulkanologi Indonesia nglompokaké gunung geni jroning telung tipe miturut cathetan sajarah jeblugan/erupsiné.

  • Gunung geni Tipe A : kacathet tau ngalami erupsi magmatik sakurang-kurangé sepisan sawisé taun 1600.
  • Gunung geni Tipe B : sawisé taun 1600 durung tau kacathet manèh nganakaké erupsi magmatik nanging isih nuduhaké gejala kagiatan vulkanik kayadéné kagiatan solfatara.
  • Gunung geni Tipe C : sejarah erupsiné ra diweruhi jroning cathetan manungsa, nanging isih ana tandha-tandha kagiatan mangsa kapungkur arupa lapangan solfatara/fumarola ing tataran cendhèk.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_geni&oldid=876199"