Lindhu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pusat-pusat lindhu ing saindhenging donya, 1963–1998

Lindhu utawa gempa bumi iku kedadèn getaran ing lumahing bumi sing dijalari anané obahing lèmpèng tektonik ing kerak bumi utawa sebab-sebab liya. Lindhu iki sakjané saben wektu kedadèn ing bumi nanging sebagéyan skala getarané cilik banget nganti ora krasa, nanging nèk diukur nganggo alat ukur lindhu seismograf, getaran iki bisa diukur.

Pangukuran skala getaran lindhu iku diukur miturut skala Richter sing ètungan skalané antara 1 nganti 9. Saliyané skala Richter, lindhu uga bisa diukur nganggo skala Mercalli.

Jenis Lindhu[sunting | sunting sumber]

Daftar Lindhu[sunting | sunting sumber]

Lindhu sing paling gedhé sing kacathet ing jaman modhèrn saiki yaiku lindhu ing Chili taun 1960, iku nganti 9,5 skala Richter.

No. Enggon Taun Skala (Richter) Koordinat
1 Chili 1960 9.5 -38.24 -73.05
2 Prince William Sound, Alaska 1964 9.2 61.06 -147.65
3 Lepas pantai kulon Sumatra, Indonésia 2004 9.0 3.30 95.78
4 Kamchatka 1952 9.0 52.76 160.06
5 Lepas pantai Ekuador 1906 8.8 1.0 -81.5
6 Sumatra Lor, Indonésia 2005 8.7 2.08 97.01
7 Pulo Rat, Alaska 1965 8.7 51.21 178.50
8 Kepuloan Andreanof, Alaska 1957 8.6 51.56 -175.39
9 Assam, Tibet 1950 8.6 28.5 96.5
10 Kapuloan Kuril 1963 8.5 44.9 149.6
11 Laut Banda, Indonésia 1938 8.5 -5.05 131.62
12 Wewatesan Chili lan Argentina 1922 8.5 -28.55 -70.50

Persiapan Ngadhepi Lindhu[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lindhu&oldid=861715"