Skala Richter

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Pangètungan matématis skala Richter

Skala Richter utawa SR didhèfinisikaké minangka logaritma (basis 10) saka amplitudo maksimum, sing diukur jroning satuan mikrometer, saka rekaman lindhu déning instrumèn pangukur lindhu (seismometer) Wood-Anderson, ing let 100 km saka pusat lindhuné. Minangka conto, upamané awaké dhéwé duwé rekaman lindhu (seismogram) saka seismometer sing kapasang adohé 100 km saka pusat lindhuné, amplitudo maksimumé 1 mm, mula kekuwatan lindhu mau yaiku log (10 pangkat 3 mikrometer) padha karo 3,0 skala Richter. Skala iki diusulaké déning fisikawan Charles Richter.

Kanggo nggampangaké wong jroning nemtokaké skala Richter iki, tanpa liwat pangètungan matématis sing rumit, mula digawé tabèl prasaja kayadéné gambar ing sisih tengen iki. Parameter sing kudu dikawruhi yaiku amplitudo maksimum sing karekam déning seismometer (jroning milimeter) lan béda wektu tempuh antarané gelombang-P lan gelombang-S (jroning detik) utawa let antarané seismometer karo pusat lindhu (jroning kilometer). Jroning gambar ing sisih tengen iki contoné sawijining seismogram duwé amplitudo maksimum gedhéné 23 milimeter lan let antarané gelombang P lan gelombang S iku 24 detik mula kanthi narik garis saka titik 24 dt ing sisih kiwa nuju titik 23 mm ing sisih tengen mula garis mau bakal motong skala 5,0. Dadi skala lindhu mau gedhéné 5,0 skala Richter.

Skala Richter awalé mung digawé kanggo lindhu-lindhu sing dumadi ing dhaérah California Kidul waé. Nanging jroning perkembangané skala iki akèh diadhopsi kanggo lindhu-lindhu sing dumadi ing papan liyané.

Skala Richter iki mung cocok dipigunakaké kanggo lindhu-lindhu sing cerak karo magnitudo lindhu sangisoré 6,0. Sadhuwuré magnitudo iku, pangètungan mawa tèknik Richter iki dadi ora répresentatif manèh.

Perlu dièlingi yèn pangètungan magnitudo lindhu ora mung migunakaké tèknik Richter kaya iki. Kadhangkala dumadi kasalahpahaman jroning pawarta ing medhia ngenani magnitudo lindhu iki amarga metode sing dipigunakaé sok ora disebutaké jroning pawarta ing medhia, saéngga bisa dadi antarané instansi siji karo instansi liyané ngetokaké gedhé magnitudo sing ora padha.

Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Skala_Richter&oldid=840402"