Alaska

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Alaska
Gendéra Alaska Lambang Alaska
Gendéra Alaska Lambang Alaska
Jeneng julukan: "The Last Frontier, The Land of the Midnight Sun"
Map of USA highlighting Alaska.png


Negara Bagéyan Liyané

Ibukutha Juneau
Kutha paling gedhé

Anchorage

Gubernur

Frank Murkowski

Wilayah
 - Total
 - Tanah
 - Air
 - % air
Urutan ka-1
1.717.854 km²
1.481.347 km²
236.507 km²
13,77%
Pedunung


 - Total (2000)
 - Kapadhetan

Urutan ke-48


626.932
0,4/km²

Mlebu Uni


 - Urutan
 - Tanggal


ka-49


3 Januari 1959

Zona wektu Alaska: UTC-9/-8

Latituda
Longituda

54°40'LU - 71°50'LU
130°BB - 173°BT

Amba
Dawa
Titik-titik
 -Paling dhuwur
 -Rata-rata
 -Paling cendhèk

1.300 km
2.380 km
 
6.194 m
3.060 m
0 m

ISO 3166-2: US-AK


Alaska kuwi salah siji negara bagéyan Amérika Sarékat. Miturut jembar wilayah, Alaska dadi negara bagéyan AS sing paling gedhé, lan paling sugih sumber alam. Alaska ora kasambung karo wilayah AS Dharatan saéngga dadi arupa èksklaf.

Alaska dituku déning Amérika Sarékat saka Rusia kanthi rega 7 yuta dollar Amérika. Negara bagéyan iki wewatesan karo Yukon lan British Columbia ing Kanada. Saluwihé Alaska wewatesan karo Samudra Pasifik, Teluk Alaska, Selat lan Segara Bering, Segara Beaufort, Segara Chukchi lan Kutub Lor.

Manawa amarga dunungé sing adoh, lan kurangé sarana transportasi, biaya urip masarakat Alaska (khususé rega bahan-bahan kabutuhan pokok) kuwi paling dhuwur ing Amérika. Sawetara taun pungkasan, pamaréntah Amérika wis nyoba ngudhunaké rega-rega barang, khususé ing dhaérah Anchorage lan Fairbank. Saliyané kuwi, Alaska kuwi negara bagéyan kanthi pajek individu paling ènthèng ing Amérika, yakuwi siji saka 6 negara bagéyan tanpa pajak dodolan barang, lan siji saka 7 negara bagéyan sing ora narik pajek pengasilan (perorangan).

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alaska&oldid=855687"