Pulo Wake

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wake Island - Satellite Image

Pulo Wake iku sawiining atol koral (sawijining tipe pulo) ing Samudra Pasifik bageyan lor, cedhak Hawaii. Dununge ana ing 3.700 km sisih kulone Hawaii lan 2.430 km ing sisih wetane Guam. Pulo paling gedhe (uga diarani Pulau Wake) kuwi punjere aktivitas ing wilayah iki lan nduweni landasan pacu dawane 3.000 m. Pulo iki dijenengke karo Kapten Willaim Wake, kapten kapal Prince William Henry sing mampir ing taun 1796[1], kamangka pengejaan pulo iki melu pengejaan basa Inggris (wek), dudu wa ke.

Minangka bageyane kepulowan paling jaba sing cilik, Pulo Wake kalebu wilayah kang ora digabung (unincorporated territory) kang dikelola dening Kantor Urusan Insuler, Departemen Interior Amerika Serikat. Wates penanggalan internasional dumunung ing sisih wetan pulo iki, kamangka wektu luwih cepet sedina tinimbang wektu ing AS Daratan. Pulo iki tertutup kanggo umum lan diurusi dening Angkatan Udara Amerika Serikat, Angkatan Darat Amerika Serikat, lan Chugach McKinley, Inc., perusahaan babagan layanan pengelolaan lan pengoperasian pangkalan sipil. Duweke Pulau Wake disengketakake dening Kepulauan Marshall.

Sanajan kanthi resmi arani pulo, Wake sabenere mung awujud atol kang kaperang saka telu pulo (Wake, Wilkes, lan Peale) kang ngupengi laguna. Istilah 'pulo' kawiwitan saka kepenginane Angkatan Laut Amerika Serikat nalika Perang Donya II kanggo mbedakake Wake saka atol-atol liyane sing wis dikuasai Jepang. Jepang banjur nguasai wilayah iki nalika sasi Desember 1941 nganti sasi September 1945. Pulau Wake bisa kondhang amarga ana ing serial dolanan Battlefield (Kajaba Battlefield Vietnam)

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Wake&oldid=868766"