New York

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
New York City
Top of Rock Cropped.jpg
Jeneng peparab: The Big Apple
Lambang Bendera
Lambang New York City
Bendera New York City
Data dasar
Diadegaké: 1613
Negara: USA
Negara bagéyan: New York
County: Bronx (Bronx)
New York (Manhattan)
Queens (Queens)
Kings (Brooklyn)
Richmond (Staten Island)
Zona wektu Eastern Standard Time (UTC-5)
Map of New York Highlighting New York City.png
Lokasi negara bagian New York
5 Boroughs Labels New York City Map Julius Schorzman.png
Lima Wilayah New York City:
(1) Manhattan,
(2) Brooklyn,
(3) Queens,
(4) The Bronx,
(5) Staten Island
Pedunung:
- Daerah New York Raya:
8,336,697 (2012)[1]
18,7 juta[2]
Kapadhetan:
- Daerah New York Raya:
10.359 jiwa per km²
824 jiwa per km²
Wewengkon: 1.214,4 km²
dari mana 785,6 km² adalah tanah
Pamérangan administratif: 5 wilayah
Kodhe pos: 10001-10292
Kodhe telepon: 212
Situs web resmi: www.nyc.gov
Politik
Walikutha: Michael Bloomberg
Citra satelit
Aster newyorkcity lrg.jpg
Pemandangan daerah Midtown Manhattan, 2003.

New York City (sacara resmi jenengé City of New York) yaiku kutha paling gedhé ing Amérika Sarékat (AS) lan salah sawijine kutha kang paling wigati ing donya, utamané ing babagan kauangan donya lan komunikasi. Cacahé pedunung ngluwihi 8 yuta jiwa jroning wilayah sing ambané 800 km², lan populasi imigran kang akèh banget saka 180 negara.

New York City uga dadi ibukutha negara bagéyan AS, New York. Kutha iki minangka mesin raksasa ekonomi donya, kanthi prodhuk metropolitan bruto sing gedhéné US$488,8 miliar ing taun 2003, paling gedhé tinimbang kutha kutha ing AS lan nomer enem dibandingaké karo negara-negara bagian AS liyané. Saupama dadi sawijine negara, New York City bakal nduwèni prodhuk domèstik bruto paling gedhé ka-16 ing donya, ngluwihi Rusia ($433 miliar). Bebarengan karo London, Paris lan Tokyo, kutha iki dianggep salah siji saka papat kutha global ing donya. PBB uga nduwé markasé ing kutha iki wiwit taun 1951.

Kutha iki dijuluki "The Big Apple" ("Apel Gedhé"), "Kutha kang ora naté turu", utawa "Ibu kutha Donya". New York City misuwur amarga budayané, kemanekawarnané, gaya hidupé kang cepet, kosmopolitanisme, lan kesempatan ekonominé. Kutha iki, wektu iki uga dikenal amarga nduwèni tingkat kejahatan paling endhèk dibandhingaké kutha kutha ing Amerika Serikat liyané.[3]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

The Castello Plan depicting New Amsterdam on the southern tip of Manhattan, 1660
Lower Manhattan's skyline with the Twin Towers of the World Trade Center (1973 – 2001)

Demografi[sunting | sunting sumber]

Kutha New York
Cacahing pedunung miturut taun [2]
1790 33.131
1900 3.437.202
1950 7.891.957
1970 7.894.862
1980 7.071.639
1990 7.322.564
2004 8.168.338

Kutha Kembar[sunting | sunting sumber]

Hubungan persahabatan karo:

Wacan Lanjutan[sunting | sunting sumber]

Catetan[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab New York ing Wikimedia Commons.

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata New York ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=New_York&oldid=870123"