Arizona

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
State of Arizona
Flag of Arizona [[Image:|100px|State seal of Arizona]]
Flag of Arizona Seal
Julukan: The Grand Canyon State,
The Copper State
Motto: Ditat Deus ("God enriches")
Map of the United States with Arizona highlighted
Basa resmi Inggris
Basa wicara Inggris 74.1%,
Spanyol 19.5%,
Navajo 1.9%
Démonim Arizonan
Ibukutha Phoenix
Kutha paling gedhé Phoenix
metro area paling gedhé Phoenix Metropolitan Area
Area  Ranking 6th ing AS
 - Total 113,998 sq mi
(295,254 km²)
 - Jembar 310 miles (500 km)
 - Dawa 400 miles (645 km)
 - % banyu 0.32
 - Garis lintang 31° 20′ N to 37° N
 - Garis bujur 109° 3′ W to 114° 49′ W
Populasi  Rangking 16th ing AS
 - Total 6,338,666
 - Kapadhetan 45.2/sq mi 
17.43/km² (36th in the US)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Humphreys Peak[1]
12,633 ft  (3,851 m)
 - Mean 4,100 ft  (1,250 m)
 - Titik paling cendhèk Colorado River[1]
70 ft  (22 m)
Mlebu Union  14 Februari, 1912 (48th)
Gubernur Janet Napolitano (D)
Lètnan Gubernur None[2]
Senator John McCain (R)
Jon Kyl (R)
Delegasi Konggrès 4 Rep. and 4 Dem. (list)
Zona wektu  
 - Most of State Mountain: UTC-7
 - Navajo Nation Mountain: UTC-7/-6
Cekakan AZ Ariz. US-AZ
Situs web www.az.gov

Arizona (IPA: /ˌærɪˈzoʊnə, ˌerɪ-/) kuwi negara bagéyan Amérika Sarékat sing dumunung ing kidul-kulon. Ibukutha lan kutha paling gedhé yakuwi Phoenix. Lima kutha paling gedhé liyané yakuwi are Tucson, Mesa, Chandler, Glendale, lan Scottsdale.[3] Arizona kuwi minangka nomer 48 lan pungkasan saka negara bagéyan ing Amérika Dharatan sing gabung menyang Union, yakuwi ing tanggal 14 Februari, 1912.[4] Arizona misuwur kanthi iklim gurun, panas banget ing mangsa panas lan amangsa anyep sing sedheng, lan tlatah dhataran dhuwur ing sisih lor kanthi alas pinus lan lemah pagunungan kanthi hawa kang luwih asrep tinimbang ing tlatah gurun sing luwih cendhèk. Populasi ing sasi Juli, 2006 nuduhaké yèn Arizona minangka negara bagéyan sing tuwuh paling cepet ing Amérika Sarékat, ngluwihi tuwuhing negara bagéyan Nevada sing sadurungé minangka negara bagéyan sing paling cepet tuwuhing pedunung.

Arizona kuwi salah siji saka patang negara bagéyan pojok (Four Corners). Negara iki wewatesan karo New Mexico, Utah, Nevada, California, nyénggol Colorado, lan nduwèni tapel wates internasional 389-mile (Cithakan:Convert/LoffAonSon)Cithakan:Convert/track/adj/onkaro negara bag'eyan Sonora lan Baja California ing Meksiko. Saliyané Grand Canyon, akèh alas taman nasional lan konsèrvasi kang dumunung ing nagara bagéyan iki.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Arizona dumunung ing sisih kulon minangka salah siji negara bagéyan pojok ing Amérika Sarékat. Arizonakuwi nomer enenm paling jembar, sawisé New Mexico lan sangisoré Nevada. Saka jembar watara 118.000 square miles (306,000 km²), 15% diduwèni déning privat. Sisané arupa alas umum lan taman, papan rékréasi lan reservasi pedunung asli.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Littlefield dumunung ing sajabané Virgin River Gorge arupa komunitas kapencil ing Gurun Mojave.

Amarga jembaré wewengkon lan variasi èlevasiné, negara bagéyan iki nduwèni kondisi iklim lokal kang manéka warna. Arizona duwé curah udan rata-rata taunan 127 inches (Cithakan:Convert/sround mm),[5]

Kutha Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des
Flagstaff 43/17 46/19 50/23 58/27 68/34 79/41 82/50 80/49 74/42 63/31 51/22 44/17
Phoenix 65/43 69/47 74/51 83/58 92/66 102/75 104/81 102/80 97/75 86/63 73/50 65/44
Tucson 65/39 68/42 73/45 82/51 90/59 100/68 100/73 97/72 94/68 84/57 72/45 65/39
Winslow 47/21 54/26 62/31 70/37 79/45 90/54 93/62 90/61 84/53 72/40 58/29 47/21
Yuma 69/43 74/47 79/51 86/57 94/64 103/72 107/80 105/80 101/73 90/62 77/49 68/42
Source: US National Climatic Data Center[6]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Demografi[sunting | sunting sumber]

Ing taun 2006, Arizona nduwèni populasi 6,166,318 jiwa,[7] yakuwi panambahan 213,311, utawa 3.6%, saka taun sadurungé lan panambahan 1,035,686 jiwa, utawa 20.2%, wiwit taun 2000.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Wacan[sunting | sunting sumber]

  • Bayless, Betsy, 1998, Arizona Blue Book, 1997-1998. Phoenix, Arizona.
  • McIntyre, Allan J., 2008, The Tohono O'odham and Pimeria Alta. Charleston, SC: Arcadia Publishing, (ISBN 978-0-7385-5633-8)
  • Miller, Tom (editor), 1986, Arizona: The Land and the People. Tucson, AZ: University of Arizona Press. (ISBN 0-8165-1004-0)
  • Thomas, David M. (editor), 2003, Arizona Legislative Manual. In [1]. Phoenix, AZ: Arizona Legislative Council. Google Print. Retrieved January 16 2006.
  • Trimble, Marshall, 1998, Arizona, A Cavalcade of History. Tucson, AZ: Treasure Chest Publications. (ISBN 0-918080-43-6)

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Arizona kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Situs resmi pamaréntah[sunting | sunting sumber]

Liya[sunting | sunting sumber]


Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ditemokaké, nanging tag <references/> ora ditemokaké

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arizona&oldid=844949"