Tsunami

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar lukisan Hokusai, sawijining pelukis Jepang saka abad kaping 19 sing kerep dienggo minangka gambar tsunami

Tsunami (basa Jepang: 津波 sing tegesé harafiah "ombak gedhe ing palabuhan"), iku sawijining ombak sing ana sawisé ana lindhu, gunung geni njeblug, utawa horeging météor sing ngantem tiba ing segara. Tenaga saben tsunami iku tetep, fungsi dhuwur lan lajuné. Mula yèn glombang ngampiri panté pasisir, dhuwuré saya tambah kamangka lajuné mudhun. Glombang iku obah karo laju sing dhuwur, mèh ora disadari yèn ngliwati banyu jero, anging munggah dadi 30 meter utawa luwih. Tsunami bisa nggawé karusakan érosi ing kawasan pasisir panté lan kapulowan.

Kadadian Lindhu Samudra Hindhia 2004 rikala taun 2004

Tsunami ing sejarah[sunting | sunting sumber]

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tsunami&oldid=872958"