Acèh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam
Aceh buraq and lion seal.jpg
Lambang Nanggröe Aceh Darussalam
Motto: " ---"
Péta Nanggröe Aceh Darussalam ing Indonesia
Dina Dadi: ---
Ibukutha: Banda Aceh
Gubernur: Irwandi Yusuf
Jembar
 - Total:

55.390 km2
Daerah Tk. II
 - Cacah:

17 Kabupaten lan 4 Kutha otonom
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 4.010.865 Jiwa (2000)
+/- 80 / km²
Suku: suku Aceh, Gayo, Alas, Aneuk Jamee, Melayu Tamiang, Kluet, Devayan, Sigulai, Julu, Haloban lan liyane
Agama: Islam, Protestan, Katulik, Hindu lan liyane
Basa: basa Indonesia, basa Aceh lan liyane
Zona Wektu: (WIB)
Acèh

Acèh[1] sing sadurungé naté disebut kanthi jeneng Daerah Istimewa Aceh (1959-2001) lan Nanggroe Aceh Darussalam (2001-2009) iku sawijining provinsi ing Indonésia lan minangka provinsi paling kulon ing Indonésia. Acèh nduwèni otonomi sing ditata béda karo provinsi liya ing Indonésia, amarga alesan sajarah. Dhaérah iki wewatesan karo Teluk Benggala ing sisih lor, Samudra Hindhia ing sisih kulon, Selat Malaka ing sisih wétan, lan Sumatra Lor ing sisih kidul-wétan lan kidul. Provinsi iki ketata jroning 17 kabupatèn lan 4 kutha.

Daerah Tingkat II[sunting | sunting sumber]

Wiwit taun 1999, Acèh wis ngalami sawetara pamekaran wilayah nganti saiki ana 5 pamaréntahan kutha lan 18 kabupatèn yaiku:

No. Kabupatèn/Kutha Pusat pamaréntahan Kecamatan Desa (utawa sadrajad)
1 Kabupatèn Acèh Kulon Meulaboh 12 321
2 Kabupatèn Acèh Kidul-kulon Blangpidie 9 132
3 Kabupatèn Acèh Besar Kutha Jantho 23 592
4 Kabupatèn Acèh Jaya Calang 6 172
5 Kabupatèn Acèh Kidul Tapak Tuan 16 369
6 Kabupatèn Acèh Singkil Singkil 10 127
7 Kabupatèn Acèh Tamiang Karang Baru 12 128
8 Kabupatèn Acèh Tengah Takengon 14 268
9 Kabupatèn Acèh Tenggara Kutacane 11 164
10 Kabupatèn Acèh Wétan Idi Rayeuk 21 580
11 Kabupatèn Acèh Lor Lhoksukon 27 1.160
12 Kabupatèn Bener Meriah Simpang Tiga Redelong 7 232
13 Kabupatèn Bireuen Bireuen 17 514
14 Kabupatèn Gayo Lues Blang Kejeren 11 97
15 Kabupatèn Nagan Raya Suka Makmue 5 213
16 Kabupatèn Pidie Sigli 22 946
17 Kabupatèn Pidie Jaya Meureudu 8 215
18 Kabupatèn Simeulue Sinabang 8 135
19 Kutha Banda Acèh 9 80
20 Kutha Langsa 5 52
21 Kutha Lhokseumawe 4 67
22 Kutha Sabang 2 18
23 Kutha Subulussalam 5 74
Jumlah 264 6.656


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Peraturan Gubernur Aceh Nomor 46 Tahun 2009 ngenani Panggunaan Sebutan Jeneng Aceh lan Gelar Pejabat Pemerintahan jroning Tata Naskah Dinas ing Lingkungan Pemerintah Aceh tanggal 7 April 2009, jroning Pergub kasebut ditegasaké yèn sebutan Daerah Otonom, Pemerintahan Daerah, Kepala Daerah utawa Wakil Kepala Daerah, Dewan Perwakilan Rakyat Daerah, Nomenklatur lan Papan Nama Satuan Kerja Pemerintah Aceh (SKPA), Titelatur Penandatangan, Stempel Jabatan lan Stempel Instansi jroning Tata Naskah Dinas ing lingkungan Pemerintah Aceh, diowahi lan diseragamaké saka sebutan/nomenklatur "Nanggroe Aceh Darussalam" ("NAD") dadi sebutan/nomenklatur "Aceh". Iki diayahi sinambi nunggu katentuan jroning Pasal 251 UU Pemerintahan Aceh sing nyatakaké yèn jeneng Aceh minangka provinsi jroning sistem NKRI, bakal ditemtokaké déning DPRA asil Pemilu 2009. Deleng uga http://www.acehprov.go.id/

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Acèh
Lambang Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Acèh&oldid=865774"