Kalimantan Lor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kalimantan Lor
—  Provinsi  —
Lambang Kalimantan Lor
Seal
Peta lokasi Kalimantan Lor
Negara Flag of Indonésia Indonesia
Dina dadi 25 Oktober 2012
Dhasar hukum UU No.20 tahun 2012
Ibu kutha Tanjung Selor
Pamaréntahan
 • Gubernur Irianto Lambrie (pj.)
Wewengkon
 • Total 85.618 km2 (33,057 sq mi)
Populasi (2010)
 • Total 524.656
 • Kapadhetan 6.1/km2 (16/sq mi)
Dhémografi
 • Suku bangsa Tidung, Dayak, Bulungan, Suluk, Bugis, Jawa, Banjar dll
 • Agama Islam (75,1 %), Protestan (20,4 %), Katolik (2,6 %), Budha (1,7 %), Hindu (0,05 %), dan Kong Hu Cu (0,15 %)
 • Basa Tidung, Dayak, Indonésia
Zona wektu WITA (UTC+8)
Kabupatèn 4
Kutha 1
Kecamatan 47
Désa/kelurahan 473
Lagu daerah Bebilin
Omah tradhisional Rumah Baloy
Senjata tradhisional Mandau
Website http://www.kaltaraprov.go.id/

Provinsi Kalimantan Lor (basa Indonésia: Provinsi Kalimantan Utara), iku katata jroning 4 kabupatèn lan 1 kutha. Ibukuthané yaiku Tanjungselor.

Pamérangan Wilayah[sunting | sunting sumber]

Kalimantan Lor diperang dadi 5 wilayah, yaiku 1 kutha lan 4 kabupaten.

Kutha Tarakan[sunting | sunting sumber]

Kutha Tarakan kuwi pusate perekonomian lan jasa paling gehde ing wilayah lor Kalimantan Wetan. Cacahe penduduk 239.787 jiwa rikala tahun 2011 ing pulo cilik sing ambane 250,80 km² lan padete arep tekan 1.000 jiwa per/km². Tarakan uga dadi pusate transportasi udara lan laut ing Kalimantan Lor, Bandar Udara Juwata dadi bandara kang statuse internasional paling gedhe ing wilayah Kalimantan lor kang rata-rata penumpang saben tahune nganti 1 yuta penumpang, lan Pelabuhan Malundung kuwi pelabuhan paling gedhe ing Kalimantan Lor kang dikelola dening PT. Pelindo IV. Kutha Tarakan uga duwe pelabuhan-pelabuhan cilik, kaya Pelabuhan Tengkayu I lan II sarta Pelabuhan Ferry Juata Laut.

Kabupaten Bulungan[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Bulungan kuwi dadi induk kanggo kabeh wilayah ing Kalimantan Lor sadurunge tahun 1997 kang mekar saka Kutha Tarakan lan tahun 1999 mekarake Kabupaten Malinau lan Kabupaten Nunukan sarta 2007 pamekaran pungkasan yaiku Kabupaten Tana Tidung. Kabupaten cilik kang ambane 18.010,50 km² lan duwe penduduk kang cacahe 135.915 jiwa ing tahun 2011 sarta pusate ing Kecamatan Tanjung Selor. Bulungan uga dadi dhaerah kang disebut ibukota calon propinsi Kalimantan Lor, nanging fasilitas kang diduweni isih akeh kang kurang, saengga ndadekake Kecamatan Pulo Bunyu kang ngrasa kurang diperhatekake lan pengen misah sarta nggabung karo Kutha Tarakan kang dianggep luwih cedhak karo Pulo Bunyu.

Kabupaten Malinau[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Malinau kuwi kabupaten kang paling amba sak Kalimantan Lor kang ambane 39.799,90 km² sarta penduduke palik sithik nomer loro sawise Kabupaten Tana Tidung yaiku 62.423 jiwa. Pusate Malinau yaiku ing Kecamatan Manau Kutha kang penduduke sekitar 50% saka cacah penduduk total. Kabupaten Malinau panggonane ana ing Pedalaman kang umume panggonane suku Tidung lan tangga negara yaiku Malaysia. Kabupaten kasebut uga duwe Bandara domestik yaiku bandara Kolonel Robert Atty Bessing lan akeh bandara perintis perwatesan salah sijine yaiku Bandara Long Apung.

Kabupaten Nunukan[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Nunukan kuwi kabupaten paling gedhe nomer loro sawise Kutha Tarakan. Penduduke 140.842 jiwa ing tahun 2010, amba wilayhe 14.493km² kang pusate ana ing Pulo Nunukan Wetan utamane ing Kecamatan Nunukan. Kabupaten Nunukan kuwi kabupaten kang watesan karo negara bagiyan Malaysia yaiku Sabah lan Sarawak, saben dinane ing Pelabuhan Tunon Taka kang dadi pelabuhan kang dikelola BUMN utawa PT. Pelindo IV mesthi dikebaki penumpang kang umume bakul lan TKI kang lelungan menyang Tawau, Sabah, Malaysia Wetan. Nunukan uga duwe bandara domestik kang dicalonke dadi bandara internasional yaiku Bandara Nunukan.

Kabupaten Tana Tidung[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Tana Tidung kuwi kabupaten paling enom, paling cilikk lan penduduke palik sitik ing Kalimantan Lor kang ana ing pinggiran Kali Sesayap lan cacahe penduduk ana 22.503 jiwa ing tahun 2011 lan amba wilayahe 4.828,58 km². Tana Tidung padha karo Kabupaten Malinau kang umume penduduke Suku Tidung nanging arang banget Suku Dayak malah anane mung Suku Berushu.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalimantan_Lor&oldid=887692"