Basa Indonésia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Indhonésia ('Bahasa Indonesia')
Negara/Negari: Indonesia, Timor-Wétan
Tlatah: Indonesia, Malaysia, Timor-Wétan
Cacah Panutur: 17–30 yuta panutur ibu
total 140–200 yuta
Urutan kaping: ...
Rumpun basa: Rumpun Austronesia

 Melayu-Polinesia
  Melayu-Polinesia Kulon
   Sundik
    Malayik
     Rumpun Melayu
      Melayu Lokal
       Basa Indonesia

Status Resmi
Basa resmi ing: Indonesia
Akadhémi Basa: Pusat Bahasa
Kodhe Basa
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
SIL INZ

Basa Indonesia punika basa resminipun Indonesia. Basa Indonesia punika sajatinipun dhialèk basa Melayu ingkang dipunpituturaken ing tlatah Indonesia.

Cacahipun para panutur basa Indonesia sawatawis 200 yuta jiwa.

Swara[sunting | sunting sumber]

Fonologi[sunting | sunting sumber]

Punika fonèm-fonèm basa Indonesia. Kapisan punika tabel fonèm swara (vokal) lajeng tabel fonèm wyanjana (konsonan).

Swara
Ngarsa Madya Wingking
Tutup
Tutup-madya e ə o
Buka-madya (ɛ) (ɔ)
Buka a

Basa Indonesia ugi gadhah fonèm diftong /ai/, /au/, and /oi/.

Wyanjana (Konsonan)
Labial Apikal Postalveolar Palatal Velar Glotal
Nasal m n
ɲ ŋ  
Plosif p b t d     k g ʔ
Afrikat     ʧ ʤ      
Frikatif (f) s (z) (ʃ)   (x) h
Likwid   l r        
Aproksiman w     j    

Pènget: Swara antara tandha kurung punika saged dipunwastani 'alofon', minangka wyanjana antara tandha kurung punika 'fonèm ampilan' (basa Inggris: loan phonemes) mila punika fonèm-fonèm puniki namung muncul ing tembung-tembung ampilan kémawon.

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Pasinaon basa Indonésia[sunting | sunting sumber]

Kamus[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Indonésia&oldid=837814"