Basa Tetun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tetum (Tetun, Lia-Tetun)
Negara/Negari: Timor Wétan
Tlatah: Asia Kidul-Wétan
Cacah Panutur: 800.000
Urutan kaping: ora ing peringkat 100
Rumpun basa: basa Austronesia
 basa Melayu-Polinesia
  Tetun
Status Resmi
Basa resmi ing: Timor Wétan
Akadhémi Basa: National Institute of Linguistics
Kodhe Basa
ISO 639-1
ISO 639-2 tet
SIL tet

Basa Tetun iku sawijining basa Austronesia sing dipituturaké ing Pulo Timor. Basa iki uga salah sijining basa resmi negara Timor Wétan. Basa Tetun dipituturaké kurang luwih déning kurang luwih 800.000 jiwa. Basa iki sing dipituturaké ing Timor Wétan utawa Timor Lorosa'e ngandhut akèh tetembungan saka basa Portugis.

Dialèk[sunting | sunting sumber]

Basa Tetun nduwé patang dialèk:

  • Tetun-Dili utawa Tetun-Prasa
  • Tetun-Terik
  • Tetun-Belu
  • Dialèk Nana'ek


Ukara-ukara dhasar[sunting | sunting sumber]

  • Bondia - "Sugeng énjing" (saka Portugis Bom dia).
  • Di'ak ka lae? - "Piyé kabaré?"
  • Ha'u di'ak - "Apik waé."
  • Obrigadu/Obrigada - "Matur nuwun", déning wong lanang/wadon (saka Portugis Obrigado/Obrigada).
  • Ita bele ko'alia Tetun? - "Njengan bisa basa Tetun?"
  • Loos - "Iya."
  • Lae - "Ora."
  • Ha'u' [la] komprende - "Aku ora mudheng" (saka Portugis compreender).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Tetun&oldid=813779"