Basa Makassar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Makassar
ᨅᨔ ᨆᨀᨔᨑ
Mangkasara'
Dianggo ing: Indonesia 
Region: Sulawesi Kidul
Cacahing penutur: 2,467,000
Rumpun basa:
 Malayo-Polinesia
  Malayo-Polinesia Inti
   Sundha-Sulawesi
    Sulawesi Kidul
     Makassar
      Basa Makassar 
Sistém panulisan: Aksara Lontara, Aksara Latin
Kodhe Basa
ISO 639-1: none
ISO 639-2: mak
ISO 639-3: mak

Basa Makasar,uga disebut minangka basa Makassar utawa Mangkasara' iku basa sing dituturaké déning wong Makassar, pedunung Sulawesi Kidul, Indonésia. Basa iki nduwèni aksara dhéwé, sing diarani Aksara Lontara, nanging saiki akèh uga sing ditulis nganggo aksara Latin. Aksara Lontara asal saka aksara Brahmi kuna saka India. Sawetara conto tembung utawa ukara jroning basa Makassar (jroning aksara Latin):

Versi Basa Makassar Versi Latin Makna
ᨅᨒ Balla' Omah
ᨅᨘᨒᨘ Bulu' Wulu/rambut
ᨅᨅ Bambang Anget/Panas
ᨌᨗᨄᨘᨑᨘ Cipuru' Luwé
ᨉᨚᨙᨕ Doe' Dhuwit
ᨕᨗᨐᨚ Iyo' Iya
ᨒᨚᨄᨚ Lompo Gedhé
ᨔᨒᨚ Sallo Suwé (wektu)
ᨈᨙᨅ Tabe' Nuwun sèwu
ᨙᨈᨊ Tena Ora ana
  • jappa-jappa = mlaku-mlaku;
  • lompo = gedhé;
  • sallo = alon-alon;
  • tabe' = nuwun sèwu;
  • tena = ora;
  • karaeng = raja (gusti);
  • apa kareba? = apa kabar?;
  • lakéko mae? = arep menyang endi?;
  • battu kémae ko? = saka endi?
  • motere` = mulih
  • ngandre = mangan
  • jarang = jaran
  • botto' = kebo
  • bembe' = wedhus
  • nakku' = kangen
  • tinro = turu
  • cidong = lungguh
  • menteng = ngadeg
  • cini' = deleng
  • tamparang = segara
  • battu = teka
  • motere' = mulih
  • mingka = tetapi
  • anjo = iku
  • anne = iki

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Makassar&oldid=826157"