Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jawa
Java Topography.png
Topografi Jawa
Geografi
Lokasi Asia Kidul-Wétan
Koordinat 7°30′10″S, 111°15′47″E
Kapuloan Kapuloan Sundha Gedhé
Jembar 126.700 km² (48.919,1 mil²)
Èlevasi paling dhuwur 3.676 meter (12.060 kaki)
Pucuk paling dhuwur Semeru
Negara
Indonésia
Provinsi Banten,
Dhaérah Khusus Ibukutha Jakarta,
Jawa Kulon,
Jawa Tengah,
Jawa Wétan,
Dhaérah Istimewa Yogyakarta
Kutha paling gedhé Jakarta
Demografi
Populasi 124 yuta (per 2005)
Kapadhetan 979
Kelompok etnik Sundha, Jawa, Tengger, Badui, Osing, Banten, Cirebon, Betawi

Jawa iku jeneng salah sawijine pulo ing Indonesia, jembare ana 132,000 km², lan pendhudhuke ana 114 yuta jiwa. Pulo iki pulo sing padhet lan kebak dhewe ning Indonesia. Kapadhetane ana 864 jiwa sa-km². Yen pulo iki nagara, wus dadi nagara sing padhet nomor loro sadonya.

Pambagéyan Administratif[sunting | sunting sumber]

Pamaréntah Provinsi[sunting | sunting sumber]

Pulo Jawa kabagi dadi 6, Pamaréntah Provinsi [Sadurunge Otonomi Daerah jenenge Daerah Tingkat I/Daerah Istimewa ]

Pemerintah Kabupaten/Kota[sunting | sunting sumber]

Saben propinsi ing Jawa mau banjur dibagi maneh dadi tlatah sing luwih cilik yaiku kabupaten lan kutha.( Sadurunge Otonomi dhaerah jenenge Pemerintah Daerah Tingkat II Kabupaten utawa Kotamadya ).

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Ana 2 suku gedhe ing pulo iki yaiku wong Jawa lan wong Sundha. Wong Jawa umume manggon ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan Jawa Timur, wong Sundha ing Jawa Barat. Suku gedhe liyane ing pulo Jawa yaiku, wong Madura, wong Baduy, wong Samin lan wong Tengger.

Budaya[sunting | sunting sumber]

Kanggo tulisan sabanjuré, pirsani Budaya Jawa

Budhaya sing urip ing pulo Jawa umumé asale saka budhaya India sing mlebu ing pulo Jawa liwat agama Hindu lan Buddha iku watara taun 400 M, sadurunge iku budhaya sing urip yaiku budaya/peradaban primitif. Saliyane saka India, uga ana pengaruh budhaya saka China, Arab lan liyane uga saka agama-agama Islam, Kristen lan agama/kepercayaan primitif kaya Animisme, Kejawen lan liyane.

Basa[sunting | sunting sumber]

Seni[sunting | sunting sumber]

Uga delengen[sunting | sunting sumber]


Pulo-pulo utama ing Indonésia Indonesia provinces indonesian.png
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jawa&oldid=840853"