Jakarta

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Daerah Khusus Ibukota Jakarta
Jakarta COA.svg
(Lambang DKI Jakarta)
Motto: "Jaya Raya"

(Basa Indonesia): "Jaya lan Agung"

IndonesiaJakarta.png
Dina dadi 22 Juni 1527
Ibu kutha Jakarta
Gubernur Joko Widodo
Wilayah
 - Total:

740,28 km²
Daerah Tk. II
 - Cacah:

5 Kotamadya lan 1 Kabupatèn
Pedunung
 - Total (2004):
 - Kapadhetan:

8.792.000
16.667/km²
Suku bangsa Betawi (+/-10%), Jawa, Sundha, Tionghoa (10%), dll.
Agama Islam, Kristen, Buddha, dll.
Basa Indonesia, Betawi, Jawa, Sundha, dll.
Zona wektu (WIB)
Maskot Elang Bondol
Lagu kedaerahan tidak ada

Jakarta punika ibukitha negari Républik Indonesia lan kitha ing pulo Jawi ingkang paling ageng. Jakarta kagungan pedunung cacahipun 10 yuta jiwa. Nanging wonten ing tlatah Jakarta Raya utawi Jabotabek cacahipun pedunung langkung saking 17 yuta.

Jakarta ugi naté dipun wastani Sundha Kelapa, Jayakarta, Jacatra, Batavia lan Betawi. Sanèsipun kitha, Jakarta punika ugi satunggaling provinsi Indonesia.

Dasar hukum tumrap DKI Jakarta inggih punika Undhang-Undhang Republik Indonesia Nomer 29 Taun 2007], perkawis Pemerintahan Provinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta minangka ibu kitha Negara Kesatuan Republik IndonesiaNKRI. UU punika nggantosaken UU Nomer 34 Taun 1999 perkawis Pemerintahan Provinsi Daerah Khusus Ibukota Negara Republik Indonesia Jakarta sarta UU Nomer 11 Taun 1990 perkawis Susunan Pemerintahan Daerah Khusus Ibu kota Negara Republik Indonesia Jakarta ingkang kalih-kalihipun sampun boten ka-anggé malih.

Jakarta gadhah status satingkat provinsi lan dipunpimpin déning satunggaling gubernur. Bènten kaliyan provinsi sanès, Jakarta namung anggadhahi pamérangan ing sangandhapipun arupi kitha administratif lan kabupatèn administratif, ingkang maknanipun boten gadhah perwakilan rakyat piyambak. Kanthi makaten, DKI Jakarta namung gadhah DPRD Provinsi lan boten gadhah DPRD Kabupatèn/Kitha.

Daftar Daérah Tingkat II[sunting | sunting sumber]

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Péta Jakarta


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jakarta&oldid=804811"