Wong Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ Wong Jawa, Tiyang Jawi
Notable_Javanese_2.jpg
Sawetara wong Jawa sing misuwur; dhuwur nganti ngisor:
baris kasiji: Raden Wijaya, Tribhuwana Tunggadewi, Gajah Mada, Diponegoro, Raden Saleh.
baris kaloro: Pakubuwono X, Kartini, Sukarno, Hamengkubuwono IX, Sudirman.
baris ketelu: Pramoedya Ananta Toer, Abdurrahman Wahid, Suharto, Megawati Sukarnoputri, Jakob Oetama.
baris kapapat: Anggun C. Sasmi, Yayuk Basuki, Sri Mulyani Indrawati, W.S. Rendra, Dian Sastrowardoyo.
Populasi total
2004: kurang luwih 90 yuta.
Pedunung wigati ing
Indonésia:

Malaysia: 1 - 2 yuta
Suriname: 75.000.
Kaledonia Baru: 5.000.
Republik Rakyat Cina: 400.
Korea Selatan: 20.

Basa

basa Jawa, basa Indonésia, basa Melayu, basa Madura, basa Walanda, basa Prancis, Basa Cina, basa Mandarin, basa Korea lan liya-liya.

Agama

Islam, Kristen, Hindu, Buddha lan Kejawen,

Suku bangsa cedhak dhéwé

Wong Sundha, Wong Madura, Wong Bali.

Suku Jawa (Jawa ngoko: wong Jawa/ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ, krama: tiyang Jawi‌/ꦠꦶꦪꦁꦗꦮꦶ) iku sawijining suku bangsa utawa kelompok ètnis sing asalé saka Pulo Jawa bagéyan tengah lan kulon. Nanging ing abad kaping 21 wong Jawa wis sumebar ing saindhenging Nuswantara lan sajabané. Cacahé manawa watara 90 yuta. Asalé saka pulo Jawa lan utamané ing provinsi Jawa Tengah lan Jawa Wétan. Ananging ing provinsi Jawa Kulon uga akèh tinemu Suku Jawa, utamané ing Kabupatèn Indramayu lan Cirebon sing mayoritas masarakaté minangka wong-wong Jawa sing migunakaké basa lan budaya Jawa, lan ing Banten lan uga ing Jakarta akèh sumebar wong Jawa. Saliyané suku Jawa baku, ana uga subsuku Osing lan Tengger.

Basa[sunting | sunting sumber]

Suku bangsa Jawa sebagéan gedhé migunakaké basa Jawa kanggo wicara sadina-dina. Jroning sawijining polling sing dianakaké majalah Tempo ing wiwitan dasawarsa 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa sing migunakaké basa Indonesia kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonesia sacara campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.

Basa Jawa nduwèni aturan sing mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran adhedhasar hubungan antara pawicara lan sapa sing diajak wicara. Aturan iki dikenal minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki nduwèni pangaruh sosial sing kuwat jroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.

Seni[sunting | sunting sumber]

Wong Jawa misuwur nduwèni budaya seni utamané dipengaruhi déning agama Hindu-Buddha, yaiku pamentasan wayang. Repertoar carita wayang utawa lakon sebagéan gedhé adhedhasar wiracarita Ramayana lan Mahabharata. Ananging ana uga pangaruh saka agama Islam lan Donya Kulon.

Stereotipe wong Jawa[sunting | sunting sumber]

Wong Jawa nduwèni stereotipe minangka sukubangsa sing sopan lan alus.[1] Ananging uga misuwur minangka sukubangsa sing katutup lan ora gelem blaka suta.

Tokoh-tokoh Jawa[sunting | sunting sumber]

Daftar tokoh Jawa:

Catatan sikil[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Jawa&oldid=870069"