Wong Madura

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wong Madura
Orèng Maduraاورڠ مدورا
Madura bull racing 1999.jpeg
Wong Madura nganakaké karapan sapi ing Sumenep, Madura.
Populasi total
6,8 yuta (cacah jiwa 2000)
Pedunung wigati ing
Provinsi Jawa Wétan: 6,2 yuta
Basa

Madura, Indonésia, Jawa

Agama

Islam lan ana minoritas Kristen

Suku bangsa cedhak dhéwé

Wong Jawa, Wong Melayu

Wong Madura ing Indonesia cacahe kira-kira ana 15 yuta. Asale urip ing Pulo Madura lan pulo-pulo saindhengane, kayata Gili Raja, Pulo Sapudi, Pulo Raas lan Kangean. Saliyane iku, wong Madura urip ing wetaning Jawa Wetan, kayata mila pinggir segara saka Surabaya nganthi Banyuwangi. Wong Madura ing Situbondo lan Bondowoso, lan wetane Probolinggo cacahe paling akeh, lan ora ana sing bisa Basa Jawa.

Wong Madura uga urip ing Kalimantan, sing tas ana konflik lan rajapati ing Sampit lan Sambas. Wong Madura dhasare wong sing seneng ngranto, karna kahanan tlatahe sing ora becik kanggo tani. Wong Madura seneng dhodholan lan dominan ing pasar-pasar. Saliyane iku akeh sing nyambut dhadi pengepule wesi-wesi tuwa lan barang-barang rombeng liyane.

Wong Madura misuwur karna sipate sing keras, gampang nesu, nanging gemi lan sregep ing penggawean. Kanggo minggah Kaji, wong Madura sanajan mlarat mesti nglumpukake pangasilane (najan sethithik) kanggo simpenan kaji. Saliyane iku wong Madura diweruhi ndhuwe tradisi Islam sing medhok, sanajan kadang nglakoni Pethik Laut utawa Rokat Tasse (padha karo Larung Sesaji).

Harga diri, uga paling penting ning uripe wong Madura, dheweke ndhuwe paribasan Lebbi Bagus Pote Tollang, atembang Pote Mata. Artine, luwih becik mathi ketimbang kewirangan. Tradisi carok uga asale saka sipat iku.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Madura&oldid=803543"