Wong Bugis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Bugis

Wong Bugis utawa Suku Bugis iku kalebu klompok ètnik kang dhaérah asalé ing Sulawesi Kidul.[1] Suku Bugis bisa dititèni saka basa lan adat-istiadat.[1] Wong-wong Melayu lan Minangkabau kang ngulandara ing Sulawesi wiwit abad kaping 15 lan dadi pedagang lan tenaga administrasi ing Kerajaan Gowa kang wis ngalami akulturasi,uga bisa diarani wong Bugis.[1] Miturut sensus pendhudhuk Indonesia taun 2000, populasi wong Bugis akehé nem yuta wong.[1] Saiki wong-wong iki sumebar ing propinsi-propinsi liyané ing Indonésia kayata ing Sulawesi Tenggara, Sulawesi Tengah, Papua, Kalimantan Timur, lan Kalimantan Selatan.[1] Saliyane iku, wong Bugis uga akeh kang merantau ing mancanegara. [1] Bugis iku suku kang kagolong ing suku-suku Melayu Deutero.[1] Mlebu ing Nusantara sawise gelombang migrasi kang sepisanan saka daratan Asia yaiku ing Yunan.[1] Tembung Bugis asale saka tembung To Ugi, kang tegese wong Bugis. [1]Jeneng ugi uga jenenge raja kang sepisanan ing krajaan Cina kang manggon ing Pammana, Kabupaten Wajo saiki yaiku La Sattumpugi.[1] Nalika rakyat La Sattumpugi jenengi awaké, rakyat iku ngarah ing rajané, Jeneng To Ugi tegesé wong-wong kang melu mring La Sattumpugi.[1] La Sattumpugi iku bapak saka We Cudai lan isih sadulur karo Batara Lattu, bapak saka Sawerigading.[1] Sawerigading iku bojoné We Cudai kang nglairaké anak kalebu La Galigo kang nggawé karya sastra kang paling gedhé kang cacahé kurang luwih 9000 folio. [1]Sawerigading Opunna Ware (Yang dipertuan ing Ware) iku kisah kang ditulis ing karya sastra I La Galigo ing tradhisi masyarakat Bugis.[1] Kisah Sawerigading uga dikenal ing tradhisi masyarakat Luwuk, Kaili, Gorontalo lan tradhisi liyané ing Sulawesi kayata Buton.[1] Suku Bugis uga nduwèni aturan sajroné nenikahan.[2]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id)melayuonline.com(dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  2. ^ (id)forum.vivanews.com(dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Bugis&oldid=832257"