Kong Hu Cu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kong Hu Cu
Kong Hu Cu
Nama kulawargi Cinten (姓): Zi¹ (Tionghoa:; Pinyin: Zǐ)
Nami klan Cinten (氏): Kong (Tiong: ; Py: Kǒng)
Nami Ngajeng Cinten (名): Qiu (Tiong: ; Py: Qiū)
Nami sopan (字): Zhongni (Tiong: 仲尼 ; Py: Zhòngní)
Nami almarhum
kaurmatan (謚):
Sesepuh Wicaksana Utami Rumiyin2;
(Tiong: 至聖先師 ;Py: Zhìshèng Xiānshī)
Nami kaurmatan: Guru Kong
(Tiong: 孔子, langkung arang dipungunakaken 孔夫子;
Py: Kǒngzǐ, langkung arang. Kǒngfūzǐ;
WG: K'ung-tzu, langkung arang. K'ung Fu-tzu
Ing Indonesia: Kong Hu Cu)
1Seratan Cinten punika ingkang naminipun leluhur Kong Hu Cu mboten
olèh dipunsamèkaken kaliyan seratan ingkang sami saha ingkang wonten nami kaurmatan
Kong Hu Cu "Guru Kong". Kakalihipun kalih tembung ingkang bènten
anging dipunserat mawi aksara ingkang sami ing basa Cinten.
2 Nami almarhum wiwit 1530. Antawis 1370 saha 1530 nami almarhum
kaurmatanipun punika: "Propagator Langkung Luhur Budaya, Guru Utama saha
Pencapai Langkung Hebat" (
大成至聖文宣王) ingkang taksih
nami ingkang kaserat ing pasaréyanipun.

Konfusius utawi Kong Hu Cu (551 SM - 479 SM) punika satunggiling filsuf Cinten ingkang misuwur sanget. Ing filsafatipun langkung wigati moralitas pribadhi saha pamaréntahan. Filsafatipun dados populèr amargi dhasaripun kiyat ing budaya saha tradhisi Cinten.

Tiyang-tiyang Cinten ing tanah Jawi ugi kathah ingkang mumulèni piyambakipun.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kong_Hu_Cu&oldid=803723"